Proiectele în domeniul energiei regenerabile au reapărut în România, după o pauză forţată de aproape cinci ani, şi sper ca acest interes să nu fie influenţat de ultima măsură privind supraimpozitarea producătorilor de energie electrică şi ca măsura să fie doar pe cinci luni, a declarat marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege.

Zoltan Nagy-BegeFoto: AGERPRES

"Vedem unele semnale pozitive şi în România. Au reapărut proiecte în domeniul energiei regenerabile. După o pauză forţată de aproximativ cinci ani, iată că avem speranţe să se construiască în viitorul apropiat chiar mii de MW de noi capacităţi de producţie(...) Sper ca acest interes şi entuziasm să nu fie influenţat de ultima măsură luată de Parlament prin care producătorii de energie electrică electrică sunt supraimpozitaţi pentru veniturile realizate peste 450 lei/MWh. Sper să se înţeleagă faptul că este o măsură luată doar pe cinci luni, sper că într-adevăr va fi doar pe 5 luni şi nu va fi prelungită şi nu va influenţa apetitul investiţional în acest domeniu", a spus Nagy-Bege, potrivit Agerpres, la conferinţa "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2021", organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.

Conform Legii 259/2021, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.