Articol susținut de Gaz de România

RIGC 2021: Gazele din Marea Neagră, soluție pentru rezolvarea crizei energetice

de     Smile Media
Miercuri, 15 decembrie 2021, 17:49 Economie | Energie


Conferința RIGC - ziua a 3-a
Foto: RIGC
Extragerea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră reprezintă o soluție care să contribuie la rezolvarea crizei energetice în România, a declarat astăzi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, prezent la Romanian International Gas Conference.

Potrivit acestuia, dincolo de intervențiile pe termen scurt pentru protejarea consumatorilor în această iarnă, nu trebuie să renunţăm să căutăm soluţii pe termen mediu şi lung pentru criza energetică pe care o traversăm, a adăugat reprezentantul reglementatorului.

„Crizele de obicei au o caracteristică minunată: că mobilizează omenirea, ne forţează să căutăm soluţii alternative, să ieşim mai repede din criză. Sunt convins că şi în energie va fi la fel: vor apărea capacităţi noi de producţie de energie curată, în linia UE de decarbonare până în 2050. Aceste preţuri mari vor da un impuls pentru încurajarea şi apariţia unor noi tehnologii şi sper că vor da un impuls pentru o decizie de investiţie în gazul din Marea Neagră. În cazul României, cred că e cea mai la îndemână soluţie de a contribui la rezolvarea crizei energetice. Nu cred că există un moment mai potrivit decât acum pentru a investi în Marea Neagră", a afirmat vicepreședintele ANRE.

Potrivit acestuia, în toată Europa se înregistrează prețuri maxime la energie. „Este clar că suntem în mijlocul unei crize, dar până la urmă nu e ceva de neînțeles. În multe alte domenii asistăm la crize după lockdown: a cipurilor, lanțurilor de aprovizionare, în curând probabil și alimentară, în sănătate, avem în educație, pentru că școlile nu se adaptează la predarea online, e posibil să avem și geopolitică. Sunt o multitudine de crize după această pandemie și dacă am crezut că lupta împotriva virusului va fi cea mai mare provocare, iată că nu, ci aceste crize care urmează acestei pandemii. Este cumplit de greu să îi explici unui consumator casnic sau industrial că trebuie să plătească de 5-7 ori mai mult la gaze și de 2-3 ori mai mult la energie electrică și de ce s-au scumpit atât de mult”, a completat acesta.

La rândul său, Julian Bowden, senior visiting research fellow în cadrul Oxford Institute for Energy Studies, a declarat că pentru regiune Marea Neagră va însemna mult. „România va fi transformată dintr-un mic importator într-un mic exportator către vecinii săi, ceea ce pentru regiune ar fi un proces transformator. Pentru piața din regiune, crearea unui hub regional este un obiectiv. După părerea mea ar fi revoluționar dacă acest lucru se va întâmpla. Cred că este de dorit în regiune și acest lucru ar schimba poziția României”, a afirmat acesta.

În contextul în care prețurile la energie electrică și gaze se vor menține ridicate cel puțin și anul viitor, Dana Dărăban, Director Executiv al ACUE, a recomandat ca soluție pentru protejarea populației ca pachetul de sprijin pentru consumatorii vulnerabili să fie implementat cât mai facil de către autorități.

„În Vest, vedem acea categorie de asistenți sociali care îi sfătuiesc pe oameni ca aceștia să înțeleagă de ce facilități pot beneficia. Îi ajută cu depunerea dosarelor. Nu aș ignora rolul unei educații mai active în zona de eficiență energetică, a unor facilități care se pot acorda pentru achiziția unor aparate mai eficiente. Foarte multă energie se poate salva și printr-o schimbare de comportament în ceea ce privește modul în care ne monitorizăm și adaptăm consumul de energie”, a punctat aceasta.

Cea de-a 4-a ediție a conferinței internaționale Romanian International Gas Conference are loc la București, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021, sub tema: „Sectorul gazelor naturale, între imperativele decarbonării, accesibilitatea prețurilor și securitatea aprovizionării”.

Evenimentul este organizat de către Federația Patronală Petrol și Gaze cu sprijinul Energy Policy Group. Tema zilei de astăzi a fost „Creșterea prețurilor la energie și securitatea aprovizionării cu gaz”.

Articol susținut de Gaz de RomâniaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

543 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Am mai spus-o si o repet din nou! (Miercuri, 15 decembrie 2021, 19:53)

  Azra [utilizator]

  În cadrul articolului RIGC 2021: România, în al 12-lea ceas pentru gazele din Marea Neagră
  O urgenta de mare actualitate! (Miercuri, 15 decembrie 2021, 14:32)
  Directorul Executiv al FPPG are perfecta dreptate, cunoscand cel mai bine situatia; exploatam petrol si gaze de peste 100 de ani, avem experienta, avem specialisti, am fabricat platforme si am exploatat gaze in Marea Neagra inca in anii'70, la mai mica adancime, dar experienta e aceeasi.
  Trebuie facut rapid pasul inainte, trecut cu hotarare la exploatarea resurselor de gaze marine de la mare adancime Este una din solutiile rapide - alaturi de nuclear(finalizarea centralei de la Cernavoda) - pentru independenta energetica a tarii , in conditiile internationale tot mai complexe( masurile de reducere a poluarii globale, prin renuntarea la resursele de combustibilii fosili, santajul prmanent si tot mai mare al Gazprom s.a.).
  Trebuie puse ACUM bazele STRATEGICE ale unei industrii nationale de hidrocarburi, sub controlul statului roman- inclusiv cu Fonduri europene- avand ca pilon principal gazele din Marea Neagra, fondata pe experienta, specialistii si forta de munca specializata, la indemana si in parteneriate cu investitori straini, care sa ne asigure aportul de tehnologie necesara, pentru ca intr-o perioada rezonabila de timp sa detinem controlul asupra acestei importante resurse strategice care este gazul.Asa a facut si Norvegia, prin anii '70, la descoperirea resurselor de gaze din Marea Nordului, devenind, in principal pe aceasta baza, dintr-o tara confruntata cu mari probleme economice si cu o criza permanenta a energie, una dintre cele mai dezvoltate ale Europei.Si intr-un timp scurt.Aceasta este prioritatea esentiala.
  Rezolvarea problemei legislatiei aferente nu trebuie redusa doar la stabilirea procentului redeventelor
  pentru firmele straine care vor investi in exploatare ci tocmai sa creeze, in paralel, conditiile punerii bazelor unor patreneriate cu acestea, in livrari de know how, pentru edificarea in
  • +1 (1 vot)    
   Așa este cu un amendament: (Joi, 16 decembrie 2021, 20:16)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Pe nuclear se construiește f greu, deci cel mai rapid trebuie începute unitățile 3 și 4, dar în câteva luni se pot contrui pe loc vreo 3-4000Mw de eoliene, cu costuri mult reduse față de nuclear.
   Chiar acum eolienele dau 16% din energia produsă în România: https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national
   Ar putea ajunge până în toamna lui 2022 la 50%. Nu putem aștepta fară să facem și altceva până în 2030-40 când vom avea unitățile 3-4.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by