Gazele naturale rămân un combustibil esențial pentru securitatea aprovizionării cu energie a României, atât pentru consumul actual, cât și pentru a realiza o tranziție energetică optimă și suportabilă pentru consumatori spre emisii net-zero până în 2050, au transmis experții prezenți la cele trei zile de dezbateri din cadrul Romanian International Gas Conference (RIGC) 2021, eveniment organizat de către Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), cu sprijinul Energy Policy Group.

Concluziile conferinței RIGC 2021Foto: RIGC

E însă nevoie ca legislația să favorizeze exploatarea acestei resurse de care România încă dispune și, implicit, să creștem producția de gaze naturale, în principal prin valorificarea zăcămintelor descoperite în Marea Neagră.

Potențial ridicat în producția de hidrogen

Prima zi a dezbaterilor s-a concentrat pe subiectul tranziției către o economie a hidrogenului verde și pe rolul hidrogenului albastru în acest proces. România poate să devină o "vale a hidrogenului albastru" din Europa, adică un pilon important în dezvoltarea acestei tehnologii a viitorului, grație resurselor de gaze naturale de care dispunem, localizării țării noastre cu deschidere la Marea Neagră și potențialului ridicat de stocare a dioxidului de carbon.

Tranziție energetică suportabilă

În cea de-a doua zi a conferinței, experții prezenți au subliniat importanța gazelor naturale în tranziția energetică a României. Acest proces ar fi extrem de scump pentru România dacă nu am dispune de resursele pe care le avem la nivel național atât onshore (pe uscat), cât și offshore (în Marea Neagră). În aceste condiții, ar trebui să fim conștienți de privilegiul pe care îl avem ca țară și să le folosim inteligent pentru a face o tranziție optimă, cu beneficii pentru bugetul de stat, cât și pentru consumatori, pentru care transformarea „verde” a economiei trebuie să fie una suportabilă.

Pentru a reuși în tranziția energetică, avem nevoie de o evoluție determinată în direcția corectă, nu de o evoluție haotică. În perioada următoare, gazele naturale vor rămâne un mod eficient de a înlocui surse mai poluante de producere a energiei, precum cărbunele. Inclusiv pentru încălzirea populației, nu există încă o alternativă credibilă și accesibilă la gazul natural.

De la dependența de importuri la independență în aprovizionarea cu gaz

Creșterea prețurilor la energie și securitatea aprovizionării cu gaz au fost subiectele analizate în cea de-a treia zi a conferinței.

Astfel, deși România dispune de atâtea resurse de gaze naturale, ele rămân nevalorificate. În acest context, depindem de importurile de gaz, iar din 2019 am devenit dependenți și de importurile de energie electrică, pentru un consum și așa relativ scăzut. Valorificarea propriilor resurse e cu atât mai importantă în contextul crizei prețurilor la energie pe care o traversăm cu toții la nivel global. Așadar, acum e cel mai potrivit moment pentru a începe producția în Marea Neagră, extragerea zăcămintelor offshore fiind una dintre soluţiile pentru rezolvarea crizei energetice.

Mai mult, prin exploatarea acestor resurse, România are șansa să devină cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, e nevoie imperios de un cadru legislativ în sprijinul investitorilor, care deja simt cum fereastra de oportunitate a gazului se închide pe măsură ce timpul trece.

Cea de-a 4-a ediție a conferinței internaționaleRomanian International Gas Conference a avut loc la București, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021, sub tema: „Sectorul gazelor naturale, între imperativele decarbonării, accesibilitatea prețurilor și securitatea aprovizionării”.

​Articol susținut de Gaz de România​