Conducta Yamal-Europa, care trimite gaz rusesc către Europa Occidentală, a funcționat joi pentru a treia zi consecutiv în sens invers, potrivit datelor operatorului german de rețea Gascade, fluxul ce merge acum dinspre Germania spre Polonia sporind presiunea pe piața europeană a gazelor, transmite Reuters.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Prețurile europene la gaze au urcat la un nivel record în această săptămână după ce Yamal a schimbat direcția.

Deși această evoluție are loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Moscova și țările occidentale din cauza subiectului Ucraina, Rusia susține că inversarea fluxului nu are implicații politice.

Doi mari clienți germani au declarat că furnizorul rus Gazprom își îndeplinește obligațiile contractuale, fără a preciza de unde se aprovizionează cu gaze.

Gazprom nu a rezervat capacitate de transport pentru exporturi prin conducta Yamal-Europa pentru 23 decembrie, au arătat joi rezultatele licitației.

Fluxurile de la punctul de măsurare Mallnow de la granița germano-poloneză se îndreptau joi dinspre estul Germaniei spre Polonia la un volum orar de aproximativ 1.180.000 kilowați oră (kWh/h) și se așteptau să rămână la aceste niveluri pe parcursul zilei, arată datele.

Separat, datele operatorului slovac de gazoducte Eustream au arătat că rezervările de capacitate pentru fluxurile de gaze rusești de joi dinspre Ucraina către Slovacia prin punctul de frontieră Velke Kapusany au fost de 722.667 MWh, în scădere față de 898.385 MWh, miercuri.

Această scădere a fost echilibrată de rezervări mai mari pentru fluxurile dinspre Republica Cehă către Slovacia, ceea ce înseamnă că rezervările pentru fluxurile din Slovacia către hub-ul austriac Baumgarten au fost aproximativ stabile față de ziua precedentă.