Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gaz rusesc către Europa Occidentală, trimitea luni combustibilul înapoi în Polonia pentru a șaptea zi consecutiv, potrivit datelor operatorului german de rețea Gascade, citate de Reuters.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Datele arătau că, luni dimineață, fluxurile de gaze de la punctul de măsurare Mallnow, situat la granița germano-poloneză, se îndreptau spre est, în Polonia, la un volum orar de aproape 1,2 milioane de kilowați oră (kWh/h).

Potrivit rezultatelor licitațiilor, Gazprom nu a rezervat pentru luni capacitate de tranzit de gaze pentru exporturi prin conducta Yamal-Europa.

Gascade, care primește gaz rusesc și îl transportă în Germania, este deținută de WIGA, o societate mixtă a Gazprom și a companiei de petrol și gaze Wintershall DEA.

Wintershall DEA este deținută în coproprietate de grupul german de produse chimice BASF și de compania rusă LetterOne.

Președintele rus Vladimir Putin a spus săptămâna trecută că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei, în loc să liniștească piața, dând vina pentru această inversare și pentru creșterea vertiginoasă a prețurilor pe importatorii germani de gaz.

Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze declarațiile lui Putin. Importatorii de gaze nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Gazprom a spus că apreciază drept ”puţin raţional” faptul că Germania revinde gaze Poloniei, în plină scumpire a gazelor pe piața europeană și a respins acuzaţiile că Moscova îşi limitează în mod voit livrările către Europa.