Gazoductul Yamal-Europa, care trimite de obicei gazul rusesc spre vest, în Europa, curgea miercuri spre est, din Germania spre Polonia, pentru a 16-a zi consecutivă, dar fluxurile au scăzut semnificativ, potrivit datelor operatorului german de rețea Gascade.

Conducta YamalFoto: Gazprom

Volumele în direcția est au scăzut puțin sub 1,7 milioane de kilowați pe oră (kWh/h), de la peste 9 milioane de KWh/h marți, au arătat datele de la punctul de măsurare Mallnow de la granița germano-poloneză.

Volumele mari de marți au aprins temerile privind aprovizionarea cu gaze naturale în Europa în această iarnă și au făcut ca prețurile de referință ale contractelor europene de gaze să crească cu aproximativ 30%.

Nominalizările de capacitate pentru fluxurile de gaze rusești din Ucraina către Slovacia prin punctul de frontieră Velke Kapusany, o altă rută importantă, au rămas scăzute miercuri.

Nominalizările s-au situat la 286.481 de megawați oră (MWh), cu puțin peste nivelul din ziua precedentă, dar încă mult sub nivelurile înregistrate în decembrie, au arătat datele operatorului slovac de conducte Eustream.