Zece sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie

de Mihai Bălan     HotNews.ro
Joi, 6 ianuarie 2022, 7:14 Economie | Energie


Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24
În contextul majorărilor de tarife la gaze naturale și energie electrică, este recomandat să luați măsuri pentru reducerea consumului de kilowați, indiferent că ne referim la consumul de curent electric pentru treburile zilnice din gospodărie sau la combustibilul utilizat pentru încălzirea acesteia (gaze naturale, lemne, peleți etc.). Dacă până în acest moment nu dădeam foarte mare importanță acestor aspecte, dublarea sau chiar triplarea cheltuielilor legate de energie ne va determina să fim mult mai atenți în privința următoarei liste “de bifat”.


Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice


Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari. Aerul cald se ridică întotdeauna, astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să tocmim un meșter pentru a lipi polistiren pe tavan. Ca principiu, este vorba de izolarea punților termice, adică acele materiale de construcții care permit transferul mai lent sau mai rapid al căldurii spre exterior, indiferent unde se află ele amplasate (pereți laterali, pardoseală sau tavan). Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de caniculă.

Instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri, intercalarea de senzori de mișcare pentru spații vizitate rar și a celor crepusculari pentru lumina din exterior


Becurile clasice de tip incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED sau cu o plafonieră LED modernă. Desigur, vorbim despre o investiție de câteva sute de lei, care însă va fi amortizată rapid. De asemenea, spațiile de tip magazie, debara sau cămară pot fi dotate și cu senzori de mișcare atașați la corpurile luminoase, pentru a lumina automat doar în cazul prezenței unei persoane. Proiectoarele sau lămpile exterioare locuinței, care generează lumina ambientală, îndeosebi în cazul caselor, pot fi dotate cu senzori crepusculari, care activează automat funcționarea acestora doar după lăsarea întunericului.

Utilizarea unei centrale termice cu un randament ridicat și o clasă energetică superioară


Indiferent că vorbim despre centrala termică individuală pe gaz sau cea pe combustibil solid, chiar dacă o vom folosi în circuitul unei instalații termice noi sau doar vom schimba vechiul echipament destinat încălzirii centrale, criteriile de cumpărare trebuie să fie randamentul arderii și clasa energetică. În cazul centralelor pe gaze naturale, noile centrale termice în condensare asigură un randament de peste 99%, datorită amestecului perfect de gaze și oxigen generat în camera de ardere, suplimentat de recuperarea căldurii latente din gazele arse, acestea fiind recirculate în interior pentru a ceda o parte din căldură în instalație, înainte de a fi aruncate în atmosferă. Aceleași principii sunt valabile și în cazul centralelor pe combustibil solid, cele mai performante fiind dotate cu trasee suplimentare de recirculare a fumului rezultat din ardere, acestea putând fi instalate și în exteriorul echipamentului.


Instalarea unui termostat pentru centrala termică și a robineților termostatați pentru calorifere


Funcționarea echipamentelor și a corpurilor destinate încălzirii poate fi gestionată automat, fie la nivel de termostat ambiental de comandă, dispozitiv care va regla funcționarea centralei termice pentru menținerea unei temperaturi prestabilite, fie la nivel de robinet de admisie agent termic în calorifer, utilizând gradațiile corespunzătoare intervalelor de temperaturi. Lipsa unui termostat poate majora factura la gaze naturale cu până la 25-30%!

Utilizarea programată de temperaturi diferite între zi și noapte, respectiv pe intervale orare

Termostatele ambientale care dau comanda de funcționare centralei termice sunt programabile sau neprogramabile, acestea din urmă necesitând intervenția manuală de fiecare dată când ne dorim o altă temperatură în locuință. Termostatele programabile, indiferent că sunt conectate cu fir la centrală sau sunt de tip wireless, ne dau posibilitatea să alegem intervale de temperaturi, diferite între zi și noapte, respectiv între perioadele unei zile. De asemenea, utilizând robinetul termostatat pentru calorifer putem modifica manual gradația corespunzătoare unei temperaturi pentru cele mecanice, sau chiar programa temperaturi diferite în cazul dispozitivelor electronice, controlând temperatura la nivelul unei zone din locuință. O temperatură mai joasă în decursul orelor când nu suntem în locuință poate aduce economii substanțiale la factura pentru încălzirea locuinței, ultima generație de dispozitive de control prin intermediul internetului asigurându-ne posibilitatea de a gestiona de la distanță aceste aspecte, prin intermediul aplicațiilor mobile.

Înlocuirea electrocasnicelor mari sau a pompelor de recirculare cu echipamente similare, dar cu o clasă energetică superioară


Aceste mari consumatoare de energie electrică funcționează într-un interval de timp foarte lung pe parcursul unei zile, indiferent că ne referim la frigider, congelator, ladă frigorifică, mașină de spălat vase sau rufe, uscător sau chiar pompa de recirculare agent termic, aflată în dotarea centralei termice individuale. Noua etichetare energetică asigură o diferențiere clară a acestor produse, sfatul nostru fiind să achiziționați doar acele echipamente care au o clasă energetică superioară, cât mai apropiată de categoria A. Diferențele de preț între echipamente similare, dar clasificate diferit energetic, se amortizează foarte rapid în facturile de energie din lunile următoare.

Alegerea unui plan tarifar adaptat consumului personalizat de energie


Liberalizarea pieței energetice pentru consumatorii casnici ne permite compararea ofertelor, în special prin intermediul comparatoarelor oficiale ANRE, mulți dintre furnizori având, în catalogul comercial disponibil la sediile acestora sau pe internet, tarife diferențiate între perioada de consum (zi și noapte), în funcție de nivelul de consum (tarife mai mici pentru un număr mai mare de kilowați contractați) sau în funcție de durata contractului (un preț mai mic pentru o perioadă contractuală mai lungă, rezervat prin intermediul unui abonament suplimentar, acesta având momentan o valoare modică).

Alegerea furnizorilor în funcție de atractivitatea imediată a ofertei comerciale


Spre deosebire de istoricul nefast al primilor deținători de abonamente de telefonie mobilă, în cazul pieței liberalizate a energiei destinate consumatorilor casnici este interzisă stabilirea contractuală a unei perioade de retenție, beneficiarul având posibilitatea de a-și selecta în orice moment, lunar chiar, un alt furnizor, în condiții comerciale mai avantajoase. În cazul notificării rezilierii contractului cu vechiul furnizor, veți fi nevoiți să plătiți anticipat doar eventualul abonament de rezervare, în cazul în care ați apelat la acel tip de contract, însă sumele aferente acestuia sunt la nivel de zeci de lei lunar. Recent, s-a introdus posibilitatea semnării contractelor pe durată fixă, cu tarife negociate de ambele părți, caz în care perioada contractuală este fermă.

În cazul schimbării furnizorului, nu riscați să rămâneți fără energie, deoarece legea nu permite acest lucru în cazul în care v-ați achitat facturile, iar distribuitorii, adică firmele care gestionează rețelele și contoarele, altele decât cele de furnizare, sunt obligate să presteze aceleași servicii, indiferent de alegerea beneficiarului. Pe românește, gazul și curentul electric este același, furnizat prin aceleași rețele, modificându-se doar titularul facturii de energie, adică furnizorul care încasează contravaloarea acesteia. Doar parte din bani rămân la acesta, diferența mergând către distribuitor, transportator național, producător și statul român, care încasează taxele.

Accesarea programelor de ajutor financiar legiferate de către statul român


Aceste programe de ajutor financiar, prevăzute în deja celebrele legi ale consumatorului vulnerabil, respectiv în cadrul măsurilor de plafonare și compensare automată, sunt deja în vigoare și vor genera reduceri pe factură până la finalul lunii martie. Dacă în cazul compensărilor și plafonării tarifelor pentru toți consumatorii casnici eligibili (în funcție de nivelul lunar mediu de consum de maxim 330 kwh energie electrică, respectiv 220 metri cubi de gaze naturale) există un program automat de generare a acestora la nivelul tuturor furnizorilor, în cazul consumatorilor vulnerabili este necesară asistența inspectorilor de specialitate din cadrul primăriilor.

Instalarea și utilizarea echipamentelor “verzi” de aport energetic de tip panouri solare sau pompe de căldură


Aceste echipamente au rolul fie de a prelua aportul energetic al radiației solare, fie de a îmbunătăți coeficientul de performanță al transformării energiei electrice în energie termică. De obicei, deoarece sunt destul de costisitoare, nivelul prețurilor acestora situându-se la mii de euro, sunt subvenționate permanent de către statul român, prin intermediul diverselor programe de tip Casa Verde, indiferent că ne referim la panouri solare fotovoltaice sau pentru preparare apă caldă, sau, în cazul pompelor de căldură, la diversele tehnologii implementate în funcție de destinația acestora. Detaliile despre programele de finanțare se regăsesc permanent pe platformele de comunicare ale Agenției Fondului pentru Mediu (AFM).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20670 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  părere (Joi, 6 ianuarie 2022, 7:31)

  Arl [utilizator]

  ”Admiram„ zilele trecute o mică fermă de fotovoltaice îngropată în zăpadă și mă gândeam ce fain e... Cât de utilă trebuie să fie iarna, cu cerul ăsta mohorât 6 zile din 7...
  • +1 (1 vot)    
   probabil ca... (Vineri, 7 ianuarie 2022, 11:30)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui Arl

   mai trebuie si curatate de zapada panourile alea, e o masura minima de intretinere si incomparabil mai usoara decat intretinerea centralelor pe carbune, pacura sau gaz. Niciun sistem nu functioneaza optim in conditii de indolenta.

   Centralele fotovoltaice produc si in conditiile de iarna cu zile mai scurte si mai intunecoase, mai putin decat vara dar inca foarte utile. De ex un sistem fotovoltaic de 3 kW produce cam 6-8 kWh pe zi de iarna in zona Bucurestiului, suficient pentru a alimenta nevoile unei case.
 • +6 (12 voturi)    
  un fel de.. (Joi, 6 ianuarie 2022, 7:51)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. "daca va e foame, mancati cozonac"
  • -3 (7 voturi)    
   Iar pentru cei cu venituri (Joi, 6 ianuarie 2022, 10:26)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   modeste , cheltuiala se ridică la mii de euro , adică energia electrică consumată pe ani buni ! După personajul care scrie așa enormități cei modești ar trebui ori să moară mai repede ori să stea în frig.... Bravo UE !!!! Bravos slabsfătuitorule !!!!
  • +1 (3 voturi)    
   corect (Vineri, 7 ianuarie 2022, 11:40)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   daca ti-e foame cel mai bine e sa nu faci nimic si sa te vaiti asteptand subventii de la stat ca d'aia suntem anti-comunisti si de dreapta.
   E greu sa scotesti ca te scoti pe plus rapid daca iti izolezi acoperisul si reduci factura la incalzire cu 30%. Nu e o problema sa iei imprumut pentru investitii pasive precum o "plasma" mare sau o masina mai bengoasa, insa e inadmisibil sa te imprumuti pentru o investitie profitabila precum o izolatie termica mai buna pentru casa.

   Exemplu concret: blocurile alea comuniste in care multi dintre noi traiesc consumau de doua ori mai multa energie termica daca nu erau izolate cu ceva ani in urma. Sau plateai la fel ca sa stai in frig. Nu mai spun cum ar fi fost in conditiile in care incompetentii au falimentat termoficarea si sunt perioade in care ai caloriferele reci.
 • +8 (10 voturi)    
  #11 (Joi, 6 ianuarie 2022, 10:36)

  justin puscasu [utilizator]

  "Mai puneti o haina pe voi." (Nicolae Ceausescu in 1987)
  • +1 (5 voturi)    
   Ăsta este un sfat bun (Joi, 6 ianuarie 2022, 11:16)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   Mai bine să pui o haină pe tine decât să faci 26 de grade în casă și să stai în șort, tricou și șlapi.
   Numai în România vezi așa ceva.
   Pune termostatul pe 21 (ziua) și 18 - sau închis de tot - noaptea, este cea mai mare economie de energie pe care o poți face!

   PS. Problema cu Ceașcă era că el/Partdul țineau lumea la 10-14 grade. Plus mizeria cu lipsa de alimente.
 • +8 (10 voturi)    
  FACTURĂ la GAZ (Joi, 6 ianuarie 2022, 10:52)

  Pochi [utilizator]

  Am de 14 ani centrală. Casa 92 mp. Pereții exteriori și tavanele izolate termic cu polistiren și vată de stică, geamuri termopan, uși exterioare din metal cu izolație în interior. Calorifere supradimensionate. Montat termostat-ambient. Setat temp. agentului termic la 60 gr.C. Setat temp. la termostatul-ambient 23 gr.C ziua și 21 gr.C noaptea. Apa caldă la 45 gr.C.
  Iarna trecută (2020-2021) pentru cele 5 luni am plătit factura la gaz în MEDIE pe lună 196 lei pentru căldură, apă caldă și aragaz. Cu ani în urmă când gazul a fost mai ieftin am plătit chiar și 134 lei. Cine are ochi de citit să nu mai amâne și să plece de la HOȚII de la RADET care vă jupoaie pentru incompetența și hoția lor.
  • +1 (3 voturi)    
   felicitari! (Vineri, 7 ianuarie 2022, 11:40)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui Pochi

   Un om gospodar, Felicitari.
   Suntem prea saraci ca sa risipim.
 • +2 (4 voturi)    
  tl;dr (Joi, 6 ianuarie 2022, 15:30)

  elena1234 [utilizator]

  stop being poor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by