Centralele nucleare de ultimă generaţie vor avea nevoie de investiţii de 500 miliarde de euro până în anul 2050, a apreciat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, care a afirmat, totodată, că este "crucial" ca energia nucleară să primească eticheta verde în cadrul tranziţiei energetice, informează AFP.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

"Numai centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiţii de 50 de miliarde de euro până în 2030. Iar cele de noua generaţie vor avea nevoie de investiţii de 500 de miliarde de euro până în 2050", a declarat Breton, într-un interviu pentru săptămânalul francez "Le Journal du dimanche (JDD)", citează Agerpres.

Pe data de 31 decembrie 2021, Comisia Europeană a dezvăluit un proiect conform căruia unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, ceea ce le-ar facilita atragerea de finanţare. Executivul comunitar va strânge reacţii cu privire la propunerile sale până la data de 12 ianuarie şi speră ca, până la finele acestei luni, să prezinte în mod oficial textul final al propunerii sale. După aceea, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre şi cu Parlamentul European timp de până la şase luni.

Pentru Thierry Breton, "includerea energiei nucleare în această taxonomie este crucială pentru a permite sectorului să atragă capitalurile de care va avea nevoie".