​VIDEO Scandalul facturilor la energie și gaze: S-au emis milioane de facturi eronate către clienți, spune ministrul Energiei / Ce noi sancțiuni pregătesc autoritățile și ce nereguli a găsit ANPC

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2022, 16:18 Economie | Energie


Factura energie
Foto: Guliver/GettyImages via Digi24
Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare prin ordonanță noi sancțiuni în cazul furnizorilor de energie care emit în mod eronat facturi la energie și gaze, respectiv amenda pe cifra de afaceri. În plus se va introduce și obligativitatea nedebranșării consumatorilor. Ordonanța va modifica legea 259 privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze. "Au emis milioane de facturi eronate catre clienti. Au făcut și în noiembrie și decembrie", a spus miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu. • "În legea consumatorului vulnerabil și în legea plafonării și compensării există obligativitatea nedrebranșării consumatorului vulnerabil. După ce am văzut ce fac furnizorii - emit facturi, forțează plata acestor facturi - existând acest risc al debranșării, evident când le dăm o sancțiune pe facturi, de refacere a facturilor si neperceperea penalităților, trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri împotriva oamenilor care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii. (..)
 • Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranșări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, care sunt protejați, ci și pentru restul consumatorilor.", a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu.

Pe ce perioada se va aplica suspendarea penalităților și nedebranșarea consumatorilor?

 • "Nedebranșarea se va aplica pe toată perioada de valabilitate a legii. Legea este valabilă, se fac facturi și în iulie de regularizare, și după aprilie. Legea acționează pana la finalizarea tuturor regularizărilor si pana cand se va reface factura nu percepi penalități. Asta e evident.", a spus ministrul.

Statul ia in calcul să introducă măsuri mai ferme împotriva furnizorilor în această nouă ordonanță.

 • "Există în momentul de față două tipuri de sancțiuni care pot fi date. Una pe legea ANPC-ului, pe practici înșelătoare și din moment ce emiți altă factură decât ar trebui, încerci să înșeli acesțti oameni, si alta pe legea energiei electrice si care este mult mai mare și o poate aplica ANRE pe același tip de contracvenție.
 • Ne gândim să punem și în legea plafonării suplimentar, de ce nu, o amendă pe cifra de afaceri pentru cei care fac în mod repetat. S-au făcut și în noiembrie, s-au făcut și în decembrie. Ei au emis milioane de facturi către clienți în mod eronat. Mai e ceva de gândit că aceasta nu e în mod repetat?", a spus Popescu.

Control ANPC în toată țara la furnizorii de energie și gaze: 37 de furnizori verificați până acum. Exemple de nereguli doar la 2 mari furnizori


În cadrul briefingului care a urmat ședinței de Guvern a vorbit și Mihai Culeafa, vicepreședinte ANPC și cel care exercită acum atribuțiile de președinte la protecția Consumatorilor.

Acesta a spus că autoritatea începând din 6 ianuarie a demarat o serie de controale la toți furnizorii de energie electrică și gaze din țară, fiind controlați până în momentul de față 37 de operatori economici cu unul sau două puncte de lucru în toată țara, unde au fost depistate câteva neconcordanțe în privința legii 259 privind plafonarea și compensarea prețurilor.

Acesta a prezentat două exemple de nereguli.

 • "Doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea prețurilor, menționând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii,. de asemenea au calculat noile prețuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare și se vor intensifica în toată țara la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze.", a spus oficialul ANPC.

Ce faci când primești o factură neconformă?

 • "În primul rând ne adresăm furnizorului respectiv pentru a rezolva situația pe cale amiabilă. Atunci când nu există înțelegere, consumatorul se poate adresa ANPC și va primi un răspuns cu celeritate.", a spus vicepreședintele ANPC.

Ulterior, acesta a spus că termenul de răspuns al ANPC este de 30 de zile. În privința sancțiunilor, acesta a spus că acestea pornesc de la avertisment până la amendă de 50.000 de lei și măsuri complementare, acelea de refacere a facturilor.

Și ANRE a demarat acțiuni de control. Cine sunt cei verificați și ce recomandări se fac cetățenilor afectați


Tot miercuri
, și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale. Asta în contextul creșterii facturilor. Conform ANRE, în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10368 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  CEZ (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 17:46)

  Cezy [utilizator]

  Am primit azi factura pe decembrie, e OK!
  • +4 (4 voturi)    
   nu zau? (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Cezy

   mie gazul mi-a venit la 2.15 lei/mc; din totalul Kwh rezultati, cu pretul de 0,178 lei/kwh, au fost compensati doar jumatate, si asta cu ...0,015 lei/kwh; mersi de ajutor
 • +3 (13 voturi)    
  deh, (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 17:52)

  nahir [utilizator]

  specialiști feseniști în acțiune. La fel de buni ca ăia 15.000 ai lui Miluță - CDR.
 • +8 (14 voturi)    
  putem avea din guvern lista cu cei care sunt (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 17:55)

  hopsinoi [utilizator]

  calificati sa administreze o scara de bloc?

  singur ca nu vorbim de cei ca Rafila (bagati in fata de tortionari).
  • +3 (3 voturi)    
   Aveți dreptate! (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:58)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   De exemplu plângărețul mincinos și inutil ,pe numele
   lui Virgil Popescu,nu se poate califica pentru a administra o scară de bloc din Aleea Livezilor,
   cartierul Ferentari.
   Să avem totuși *încredere*,Coaliția și Guvernul cugetă,negociază ,o mermelește până în iulie 2022,
   când ne vor anunța că iarna(care nu-i ca vara) a
   trecut și e cazul să facem ciocul mic,cei care am
   supraviețuit la jaful tâlharilor din politică și energie.
 • +12 (14 voturi)    
  Ca un făcut... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 18:04)

  Observator roman [utilizator]

  …azi a fost o lungă pană de crent chiar în centrul Bucureștiului. Scrieți și despre asta.
  Adevăru nefardat e că Guvernul Ciucă e la fel de netrebnic ca orice alt guvern USL. În 2012 „varianta GRIVCO” venise cu premier Iohannis. Acum Iohannis e președinte… Vai de mama ei de țară…
 • +8 (12 voturi)    
  practici inselatoare (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 18:06)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  is patiti si eu la Enel energie muntenia, in oct o factura de regularizare de 930 lei, bun, asta, au lasat niste luni (din martie) fara facturare, in nov alta de 400, asta e, zic, nu e baiu, pe medie iese ok , dar in dec zdrang, alta de 1350, cica 3400 khw consumati in doar o luna...aberant. Recitesc indexul, constat ca e contorul defect (afiseaza vreo 5 valori diferite pe rand, ora eronata), le sesizez online in contul myenel, pe mail, telefonic, de pb, acum in ian au mai trantit o factura pt un estimat de 125 kwh (deci asta ar fi de fapt media mea). De 3 saptamanai, am trimis si in contul myEnel, si mailuri, si telefonic....nu inlocuie contorul, nu raspund, nimic....deci....asa e, emit facturi aberante.
  Logic ca trebuie reclamati la ANPC si ANRE si cineva trebuie sa faca ceva sa opreasca furtul asta.
  PS: sigur ca nu doar furnizorii sunt de vina pt preturile mari. Ce uita Guv sa spuna, e ca pe lant sunt si niste producatori si distribuitori, iar pretul de fapt e majorat de la producatori. Daca la aia care produc pe gaz mai intelegem de ce, ca s-a scumpit gazul (de import, ala 20-30 % importat), la restul pe eoliene, hidro, nucleare, gaz din intern de ce s-s scumpit? aaa, pt ca se poata, pt ca sa "tina" pasul cu preturile "de pe piata", pt ca "e cerere"? Tinand cont ca vb de o marfa strategica, esentiala-energia, logic ca e cerere, dar tocmai de asta nu ar trebui lasata complet la mana privatilor sau companiilor care sa puna ce preturi vor ele, ca uite ce se intampla. Si "liberalizarea" asta trebuie facuta cu cap. Dar cine, ca pe onor guvernati si politicieni nu ii intereseaza decat sa isi bage politrucii, rubedeniile, pilele in CA-uri sa suga salarii de zeci de mii de euro si evident, cum aia sunt niste panarame incompetente, nimeni nu face nimic util, asa ca ne ducem de cativa ani in deriva si acum evident am ajuns in situatia de a ne afla in prapastie. Din cauza coruptiei si incompetentei, probabil totul se va destrama, dezintegra, auto-distrugee curand....
 • +10 (10 voturi)    
  Facturi eronate din prostie (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:24)

  galeo [utilizator]

  Cred ca furnizorii au angajat niste idioti pe 2000 lei, incapabili sa calculeze niste facturi in mod corect.
 • +21 (21 voturi)    
  nu va faceti ca nu intelegeti (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:26)

  mmmircea [utilizator]

  Problema e pretul, nu factura. Dati reluarile cu interviurile date de Popescu si Catu in care se jurau ca in urma liberalizarii preturile raman la fel sau scad usor.
 • +11 (13 voturi)    
  Statul acoperă furturile (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 21:30)

  Koczka [utilizator]

  din facturare pentru ca vreo 38% intra in 'buzunarele' sale. Pe asta se si bazează proprietarii celorlalte procente. De aia nici nu s-a prea investit nimic.
  Consumul de utilități e una din sursele inepuizabile de venituri la buget.
  Din asta se acoperă salariile si pensiile nesimțite ale aleșilor sistemului nu de astăzi sau ieri ci din ultimii ani.
  Asta e practic sclavia disimulata la care sunt supuși cetățenii noilor democrații din Europa .
  Pana la urma, având in vedere ca practic cetățenii plătesc si produsele scumpite ale întreprinderilor, cetățeanul simplu e de trei ori aservit: plateste taxele si accizele aferente consumului propriu, plătește impozitele aferente bugetelor locale și centrale si nu in ultimul rand plateste prin munca sa taxele si celelalte obligatii ale angajatorului sau daca nu este Statul acesta.
  Pana la urma mie mi se pare o firma moderna si sofisticata de robie/sclavie/aservire.
 • +11 (11 voturi)    
  Dragi tovrasi... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 22:57)

  morometu [utilizator]

  7 furnizori nu reprezinta ''piata libera'' ci monopol! Lasati ameteala cu ''regularizarile'' din facturi. Daca la gaze pretul plafonat este 0,37 lei si pretul de contract a fost de 0,155 dar ai fost virat la FUI din nesimtirea furnizorilor iresponsabli si nesactionati, factura plafonata este dubla deoarece pretul actual este de 1,044 lei. Oferta de...7 ori mai mare in aceasta'libera piata'' oferita de guvernanti.
  • -4 (8 voturi)    
   da, dar... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:35)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   asa ne ferim de mercurialul comunist, iar scopul vietii noastre e sa evitam orice e comunist, cu orice sacrificiu, nu?
 • +2 (2 voturi)    
  Eh, mici diferente. (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:30)

  Jolly Roger [utilizator]

  Acu o luna 200mc cu 320 lei, acu 240 cu aproape 800.
  Un fleac!
 • +4 (4 voturi)    
  CÂRDĂȘIE (Joi, 13 ianuarie 2022, 8:42)

  Pochi [utilizator]

  Am o bănuială. Cred că Ministrul Energiei este în cârdășie cu furnizorii de energie. DNA ești internat la ATI ? Nu mai e niciunul sănătos în instituția voastră să răscolească puțin rahatul ? Pute rău de tot afacerea asta cu energia ! Puneți și voi masca lui Rafila FFP2 și intrați puțin peste ei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by