Ordonanța de urgență prin care se vor plafona din nou prețurile la electricitate și gaze ar urma să fie pusă în transparență publică cel mai târziu vineri dimineață, astfel încât săptămâna viitoare înainte de ședința săptămânală de Guvern să fie adoptat acest act normativ, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Sedinta de guvern, cabinetul CiucaFoto: Guvernul Romaniei

  • "Ieri am avut o întâlnire cu producătorii, furnizorii și distribuitorii de energie. Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a Ordonanței de urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineata și în acest sens rog ministrul de Finante, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului, al Justitiei si Transporturilor să finalizeze partea de continut astfel incat la Ministerul Energiei si bineinteles cu sprijinul dl secretar general să finalizam această Ordonanță să putem să o punem în trannsparență publica cel mai târziu vineri dimineata astfel incat saptamana viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această Ordonanță", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că azi în sedinta de Guvern se va adopta o OUG prin care se va reintroduce acordarea somajului tehnic.

HotNews.ro a scris aici despre acest proiect. Noua variantă prevede ca după intrarea în vigoare a OUG (adică după adoptare și publicate în Monitorul Oficial) și până la 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Totuși nu poate fi mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

75% din câștigul salarial mediu brut reprezintă 4.571 lei. Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.

Guvernul va decide miercuri prin OUG ca toate facturile eronate să fie refăcute

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat marți că Guvernul va adopta în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării de la energie și gaze. Acesta a spus că sunt peste 1 milion de facturi eronate.

Potrivit surselor HotNews.ro aceste prevederi anunțate marți de ministrul Virgil Popescu ar urma să se introducă în Ordonanța privind șomajul tehnic, despre care premierul a anunțat că se va adopta. De altfel, proiectul de Ordonanță de urgență privind reintroducerea șomajului tehnic vizează și modificarea altor acte normative.

Acordul din Coaliție: Noile plafoane pentru energie electrică și gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze - 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.

”La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a mai precizat premierul.

Premierul a mai spus că facturile emise greșit vor fi recalculate iar oamenii nu vor fi penalizați. ”Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite”, a explicat premierul.

Impactul bugetar pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei, potrivit premierului.