Guvernul a introdus miercuri prin Ordonanță de Urgență obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adica fără aplicarea mecanismelor de plafonare și compensare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. "Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și de asemenea pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările", a spus acesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat dacă de interzicerea debranșării vor beneficia si consumatorii care deja înregistrează restanțe la facturi, ministrul a spus că da.

  • "Toți consumatorii casnici, nu doar cei vulnarabili, pe perioada de aplicare a acestei legi, vor beneficia de interzicerea debranșării. Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru și efectiv doar celor cărora li se întâmpla lucruri si nu pot sa-si plateasca facturile. Și perioada de aplicare se va extinde cu încă 90 de zile după finalizarea acestei scheme de ajutor, finalizarea legii, așa cum a fost și data trecută în lege.", a declarat ministrul.

Întrebat care este mai exact perioada de aplicare a legii, Virgil Popescu a spus:

  • "Perioada de aplicare a legii, dacă nu mă înșel, ținând cont că până în 31 iunie se refac si se recalculează facturi, cred că este 31 iunie. Cu certitudine este până în 31 martie, dar până la 31 iunie furnizorii recalculează facturi. Este text în lege, chiar nu mai țin minte exact.", a spus Virgil Popescu.

Mai trebuie oamenii să facă vreo sesizare către furnizori?

În mod normal, nu, spune ministrul. Acesta a precizat că în Ordonanța de urgență s-a stipulat clar că furnizorii au obligația de a reface facturile emise eronat.

  • "Dacă nu se întâmplă, clienții ar trebui să facă reclamație la furnizori. Dar eu cred ca toți furnizorii vor reface facturile, pentru că e un semnal puternic dat de premier săptămâna trecută.
  • În momentul in care legea apare in Monitorul oficial, in seara asta sau maine, este obligativitatea furnizorilor sa refaca facturile emise fără aplicarea mecanismelor de plafonare și compensare.", a mai declarat Virgil Popescu.

Toate prevederile privind refacerea facturilor au fost introduse, așa cum HotNews.ro a informat anterior, într-o Ordonanță de urgență adoptată azi de Guvern prin care s-a introdus și acordarea șomajului tehnic.