Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o discuție cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, după ce Parlamentul de la Chișinău a decis astăzi instituirea stării de urgență în sectorul energetic din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom. Cei doi au discutat posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp, arată Executivul de la București.

Intalnire Nicolae Ciuca-Natalia GavrilitaFoto: Captura Guvern

"De asemenea, cei doi oficiali au vorbit și despre pregătirea următoarei ședințe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat deschiderea şi disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova.", se arată în comunicatul Guvernului.

Republica Moldova: Parlamentul a instituit starea de urgență după ce Gazprom a anunțat că va opri furnizarea de gaz de vineri

Parlamentul de la Chișinău a decis joi instituirea stării de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova pe o perioadă de 60 de zile din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom, transmite Radio Chișinău.

Guvernul a cerut instituirea stării de urgență în condițiile în care Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, începând cu 21 ianuarie, în cazul în care R. Moldova nu va achita consumul pentru luna decembrie și prima jumătate a lunii ianuarie.

Premierul Natalia Gavriliță a explicat solicitarea Guvernului prin faptul că Moldovagaz și Gazprom nu au ajuns la un compromis, iar Moldovagaz nu dispune de toate resursele financiare necesare pentru a achita pretențiile Gazprom.

Totodată, ea a spus că Gazprom a solicitat doar în această iarnă plata în avans, chiar dacă prevederile respective ale contractului sunt valabile de mai mulți ani.

Potrivit hotărârii Parlamentului, în perioada stării de urgență, Comisia Națională pentru Situații Excepționale, care va dobândi prerogative suplimentare, va avea dreptul să dispună raționalizarea consumului de gaze și de alte resurse energetice, să instituie instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite; să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate, să aloce mijloace financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, la fel, în caz de necesitate.

Subiectul a provocat dezbateri în plenul Parlamentului. Opoziția nu a susținut instituirea stării de urgență, acuzând Guvernul că nu poate gestiona situația și că a negociat prost contractul cu Gazprom, iar Partidul Șor a cerut demisia Cabinetului de Miniștri.

Pe de altă parte, deputați din majoritatea PSA au afirmat că acțiunile Gazprom, inclusiv condițiile financiare ale noului contract de livrare a gazului sunt de natură politică.

Printre soluțiile pe care le va propune Comisia pentru Situații Excepționale, care se va întruni în scurt timp, vor fi amânarea achitării TVA de către Moldovagaz și plata în avans a compensațiilor pentru factura la gaz alocate de Guvern, a anunțat premierul Natalia Gavriliță.

Potrivit acesteia, măsurile respective ar urma să asigure resursele financiare necesare pentru ca Moldovagaz să achite în avans concernului rus Gazprom pentru gaz.