​Ținând cont că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor este în coordonarea Ministerului Economiei și au o lege de organizare a lor, Ministerul Economiei a venit cu observații și toți suntem de acord cu posibilitatea ca ANPC să poată da amenzi operatorilor între 20.000 – 200.000 lei, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews. Potrivit acestuia, e un text de lege care modifică legea de funcționare a ANPC.

Virgil PopescuFoto: Guvern

Până acum, spune el, ANPC maximul pe care putea să-l dea era 50.000 lei.

Referindu-se la modificările din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, mai exact la actul normativ ce urmează să fie adoptat marți de Guvern, el a afirmat:

„Practic, pentru februarie și martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică, iar la gaze naturale de la 200 mc la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu cu toate taxele incluse, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kWh.

Acordăm o compensare, practic pentru cei care consumă până în 500 kWh, undeva la 68 de bani. Cei care consumă până în 300 mc, îl ducem undeva la 22 de bani/kWh la gazul natural. Practic reașezăm pentru ultimele 2 luni din această iarnă întreaga ordonanță, având condiții mult mai bune pentru cetățeni”.

De asemenea, spune el, ne adresăm și consumatorilor noncasnici și intrustriei și instituțiilor publice cu plafonul de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele și 37 bani pentru gazele naturale cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie care au beneficiat de o schemă de compensare separată pe Ordonanța 81 și suntem în notificare la Bruxelles pentru prelungirea ei.

• Nu se poate aplica retroactiv. Va avea un termen clar de la 1 februarie.

• Vom discuta în Coaliție în perioada imediat următoare și vom gândi și în funcție de evoluția prețurilor ce vom face după 1 aprilie.

• Pe acolo se duce impactul bugetar: 3 miliarde lei.