Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că Guvernul va adopta marți prin Ordonanță de Urgență noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Pentru populatie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie și 0,31 lei pentru gaze naturale indiferent de consum, dar premierul a încurcat leii cu banii când a anunțat aceste plafoane.

Nicolae CiucaFoto: Guvern

  • "Pentru populatie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kwh (n.a corect este 0,80 lei/kwh) pentru energie energie electrică și 0,31 bani (n.a corect este 0,31 lei/kwh) pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kWh la energia electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse", a spus Ciucă.

Premierul a mai spus că s-a decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice și a anunțat măsuri și pentru firme.

  • "Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh energie electrică și 0,37 bani kwh la gaze naturale. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie.", a mai declarat premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Noi declarații sunt așteptate începând cu ora 18:00, după finalizarea acestei ședințe de Guvern, din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

UPDATE Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.

ANRE poate aplica amenzi și de 400.000 de lei, a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

  • "Începând cu 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toți consumatorii casnici, pentru toti românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kilowat la 80 de bani pe kilowat la energia electrică și de la 37 de bani pe kilowat la 31 de bani pe kilowat (n.a. la gaze naturale), indiferent cât consumă.
  • Dacă în plus, față de acest lucru, consumă 500 de kilowați lunar și 300 de metri cubi lunar atunci beneficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.", a declarat marți Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Virgil Popescu a mai spus că Ministerul de Justiție a transmis marți în ședința de Guvern că legea nu va putea fi aplicată retroactiv, și pentru luna ianuarie 2022, spre exemplu.

"Am întrebat în ședința de Guvern de ianuarie, nu am mai intrebat și de noiembrie și decembrie, pentru că dacă se putea, extindeam mai departe. Și răspunsul a fost nu, pentru că suntem deja în data de 25 ianuarie și nu putem aplica pentru ce este în spate.", a spus ministrul.

  • Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență scos în dezbatere publică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze - 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.

Proiectul de Ordonanță de urgență a fost scos în consultare publică vineri, 21 ianuarie.

”(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a), după cum urmează:

  • a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
  • b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.", se arată în proiectul de OUG.

Ce mai arată proiectul pus în dezbatere publică:

În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse: a) pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA; b) pentru gaze naturale - componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. (3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.