Uniunea Europeană discută cu Statele Unite și cu alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze către Europa, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea din Rusia, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Ursula von der LeyenFoto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

"Construim un parteneriat pentru securitate energetică cu Statele Unite, care se referă în primul rând la mai multe livrări de gaze LNG. Discutăm cu alți furnizori de gaze, de exemplu Norvegia, despre creșterea livrărilor lor către Europa", a declarat von der Leyen la o conferință organizată luni de presa germană.

Escaladarea tensiunilor dintre Occident și Moscova din cauza Ucrainei a generat îngrijorări cu privire la fluxurile de gaz rusesc către Europa. Prețurile au urcat la niveluri record în ultimele luni, pe fondul unor factori care includ importuri mai mici decât se așteptau din Rusia.

Stocurile de gaz ale Europei sunt cu aproximativ 10% mai mici decât de obicei pentru această perioadă a anului.

Gazprom a transmis că respectă toate contractele pe termen lung, dar a fost acuzată de oficiali UE și de Agenția Internațională pentru Energie că a contribuit la existența unei oferte insuficiente în Europa, apărută în contextul impasului privind Ucraina.

Atitudinea Gazprom, una "ciudată"

Von der Leyen a declarat că este "ciudat" faptul că Gazprom nu pare interesată de creșterea livrărilor de gaze către Europa, în ciuda prețurilor record și a cererii uriașe.

"Există tot mai multe semne că Kremlinul continuă să folosească livrările de gaze ca pe un mijloc de exercitare a presiunii politice", a spus ea.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul UE.

Potențialul impact asupra acestei furnizări de gaze în cazul în care Rusia invadează Ucraina a determinat UE să crească aprovizionarea din alte țări.

Oficiali de rang înalt din UE și SUA se vor întâlni luni la Washington pentru discuții privind gazele naturale lichefiate.

De asemenea, UE poartă discuții cu principalul producător de gaz din Qatar, iar șeful UE pentru energie, Kadri Simson, a vizitat săptămâna trecută Azerbaidjanul.

Prețul gazului ar putea rămâne sus multă vreme

Bruxellesul a spus că infrastructura sa de stocare și capacitatea de a importa mai mult GNL ar trebui să protejeze țările împotriva șocurilor majore, dar analiștii subliniază că o oprire completă a aprovizionării rusești ar necesita, de asemenea, măsuri de urgență precum închiderea fabricilor.

Von der Leyen a afirmat că prețurile gazelor ar putea rămâne la niveluri ridicate. Cele mai multe țări din UE au acordat scutiri de taxe, subvenții și alte măsuri pentru a proteja consumatorii de facturi mai mari ca răspuns la recenta creștere a prețurilor.

"Nu poate fi exclus ca prețurile la gaze să rămână la un nivel ridicat pentru o vreme", a spus ea executivului comunitar.