Setul de măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, care ar trebui să asigure protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate și analizate în ședința de marți a Coaliției de guvernare, a anunțat luni seara Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Acesta a prezentat și plățile pe care Guvernul le-a demarat către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal.

Dan CarbunaruFoto: Guvern, Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a avut luni o întâlnire cu miniștrii de resort pe tema gestionării efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, iar Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut la finalul întâlnirii câteva precizări.

"Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare și compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile menționate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c,d,e,f, pot solicita în continuare, fiind considerați a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale începând cu luna noiembrie 2021", a spus Dan Cărbunaru.

Acesta a mai spus că 'setul de măsuri discutat astăzi, care vor asigura în continuare protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate și analizate în ședința de mâine a Coaliției de guvernare'.

Cărbunaru a mai anunțat că Guvernul a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal.

"Astfel, Ministerul Energiei a efectuat plăți în valoare de peste 5 milioane lei furnizorilor care au livrat gaze naturale și energie electrică pentru IMM-urile din România.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a început, astăzi, decontările către furnizorii consumatorilor casnici, fiind dispuse plăți în valoare de 3,5 milioane lei.", a declarat acesta.

Purtătorul de cuvânt al executivului a mai subliniat că aceste plăți vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.