Pretul petrolului rusesc Urals a reusit sa ajunga la 100 dolari barilul. Alt amestec rusesc de export, Siberian Light, s-a vandut cu 101,98 dolari barilul. Intr-o singura zi, cotatiile la titeiul rusesc au crescut, pe fondul intensificarii cererii, cu peste patru dolari. Dupa cum scrie Kommersant, in conditiile sistemului rusesc de taxe si impozite, aceste tarife record nu inseamna practic nimic bun pentru domeniul petrolier.

Dimpotriva, aceasta explozie promite mai degraba un pericol, decat beneficii. Tot ce se castiga peste 22 de dolari barilul este cedat, in proportie de 94% statului. 100 de dolari barilul de Urals inseamna inflatie si sporirea cheltuielilor bugetare.

Creste in schimb pretul de cost al procesului de productie: plata se face in ruble, in schimb se primesc dolari in plina depreciere. Iata de ce, anticipeaza cotidianul rus, cresterea preturilor poate antrena o stagnare in a acestei sfere de activitate.

Formulele de calcul, pentru petrol, a taxei de export si a impozitului pe productia de minereuri sunt realizate de o maniera care aspira, practic, intreg castigul suplimentar al companiilor. Petrolistii rusi afirma ca, in realitate, statul le ia peste 90% din veniturile obtinute in ultimii doi ani din cresterea preturilor la titei.