Romania este al doilea mare producător de gaze din Europa. Nu cred că e cazul să discutăm de scenarii apocaliptice. Avem gaze în depozite, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor și vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maxim încărcate cu gaze naturale, a spus luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil PopescuFoto: Captura Guvern

Europa și România caută soluții pentru diversificarea atât a resurselor, cât și a rutelor de aprovizionare. Azerbaidjan este desigur o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm și la gazul natural lichefiat, la LNG, a mai spus Virgil Popescu.

La vizita și la ședința comună de Guvern cu Executivul din Grecia am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a putea avea acces și la gazul azer pe coridorul vertical și la terminale LNG din Grecia și la terminalele LNG din Turcia, tocmai pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România și pentru Europa, a mai precizat ministrul.

Informația dată de presa rusă cum că întregul transport de gaz catre Europa prin conducta Yamal ar fi sistat este un fake news. Prin conducta Yamal se aproviziona Polonia și Germania. De multă vreme, nu doar de acum. Germania nu mai importă, deci conducta Yamal nu mai era folosită la capacitatea maximă de 30 miliarde de metri cubi. Doar Polonia importă, anume cantitatea pe care o are negociată cu Gazprom. Nu a fost oprit tranzitul de gaze prin conducta Yamal, conducta funcționează cum funcționa și acum o lună și acum 2 luni, a mai adăugat Popescu.

Avem producție de gaze, cautăm diversificarea rutelor de aprovizionare si a producătorilor de gaze naturale - LNG, gaz azer, gaz din alte surse - american, catarez, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Credeti-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”, a mai explicat ministrul Energiei.