Cozi imense la benzinării în toată țara. Speriați că prețul la carburant va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt, miercuri, stațiile de alimentare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că "s-a creat o psihoză" și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

Cozi de masini la o benzinarie de pe Soseaua Colentina din CapitalăFoto: Hotnews

CONTEXT:

Miercuri, oamenii au stat la cozi la benzinării în mai multe orașe ale țării.

În cursul serii, erau cozi și la benzinării din diferite zone ale Bucureștiului, unii dintre șoferii de la rând spunând că au venit de teamă că prețul va exploda. Cam peste tot răspunsul oamenilor dacă-i întrebai de ce s-au panicat să vină să alimenteze era același: „Am auzit că de mâine prețul va crește foarte mult”

În general, miercuri seara, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei per litru de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

---

UPDATE 01.00 În jurul orei 00.00, lumea pare să se fi liniștit. Cel puțin la Petrom-ul de pe Calea Ferentari nu mai era coadă, dar dupa miezul nopții prețurile benzinei au crescut cu 50 de bani, de la 7.49 de lei pe litri la 7.99.

---

Foto - Intersecție Calea Ferentari cu Șoseaua Sălaj:

---

Miercuri seara, la două benzinării de pe Șoseaua Fundeni erau cozi de zeci de mașini, blocând și traficul pe prima bandă.

  • „Am auzit că la noapte se scumpește carburantul. De-asta stăm”, a afirmat un șofer aflat la coadă, în timp ce un alt șofer a spus că stă la rând pentru că a rămas fără benzină și că nu îi e teamă că va crește prețul.

  • „Circulă un zvon pe Facebook că la noapte litrul de benzină se face 10-11 lei. Nu are treabă cu războiul, dar vrem să mai facem economie”, a spus pentru HotNews.ro un bărbat care stătea la coadă la o benzinărie de pe Șoseaua Colentina.

Ministrul Economiei: Nu cresc prețurile, s-a creat o psihoză

Purtătorul pe cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări, miercuri seară, că „nu sunt probleme cu stocurile de carburanți”.

El a anunțat, miercuri seară, că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant: "Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă".

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării".

  • "Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți.
  • Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a mai spus că nu exista niciun motiv să crească prețurile, dar "sunt motive ca de mâine Guvernul să treacă la controale acolo unde au sărit prețurile".

  • "E o psihoză și de aceea spun că nu există niciun motiv să stăm la coadă și să întoarcem capul în vremea lui Ceaușescu", a afirmat Popescu.

„Dați întruna știri cu scumpirea benzinei, lumea intră în panică”

  • ”Dumneavoastră, presa sunteți de vină! Dați întruna știri cu scumpirea benzinei, lumea intră în panică...uitați-vă ce e acum la noi la pompă”, spune angajatul unei benzinării Petrom.

Benzina cu cifra octanică de 95, care în week-end se vindea la 7 lei, acum e 7,50 lei litrul, iar oamenii strigă să se dea mai puțină, să ajungă la toți.

Sursă foto: Bihoreanul

Un șofer bihorean aflat în tranzit prin București, Marian Tropoșan, spune că știe sigur că benzina va trece de 9 lei/litru din cauza războiului și a venit să-și umple rezervorul, plus cele 3 canistre din portbagaj.

Situația este valabilă pentru toată țara.

Bihor: Recordul este deținut de benzinăria Mol din Beiuș, unde prețul pentru un litru de combustibil a ajuns la 11,10 lei

La mai multe benzinării din Bihor s-au semnalat scumpiri în cursul zilei de miercuri, mulți bihoreni semnalând că prețul a ajuns la 9 lei/litru. Totuși, recordul este deținut de benzinăria Mol din Beiuș, unde prețul pentru un litru de combustibil a ajuns la 11,10 lei, scrie presa locală.

Între timp, în Oradea, prețurile pentru benzina și motorina standard continuă să fie sub 8 lei/litrul, însă pentru a reuși să alimenteze înainte de a se scumpi, șoferii au stat la cozi care se întind chiar și pe mai mult de 100 de metri. Cozi mari au fost semnalate la majoritatea benzinăriilor din Oradea, traficul în zona acestora fiind serios îngreunat.

Alba: Oamenii au semnalat cozi la benzinării după ce au auzit că prețul va crește la peste 9 lei

Mai mulți cititori Alba24 au semnalat miercuri cozi la benzinăriile din Alba Iulia, după ce oamenii au auzit că prețul va crește în următoarele zile la peste 9 lei.

După amiază, în mai multe stații de carburanți din oraș s-a sistat vânzarea benzinei, motivul oficial oferit clienților fiind acela că ”nu funcționează sistemul”.

Potrivit aplicației ”monitorul prețurilor”, benzina se vinde miercuri 9 martie 2022 la ora 16.00, la stațiile din Alba Iulia, la următoarele prețuri:

benzina standard: 7,65 lei la OMV, 7,56 lei la Mol, 7,52 lei la Petrom, 7,48 lei la Lukoil, 7,19 lei la Rompetrol