Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi demararea de controale în toate companiile petroliere din România pe fondul creșterilor nejustificate la carburanți. "ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat investigații pentru a lua măsurile de stopare a oricăror practici ilegale abuzive care nu au justificare reală economică. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sanctiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.", a spus Ciucă.

Nicolae CiucaFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Premierul spune că a activat încă de aseară instituțiile de control și verificare a situației generate de cresterea nejustificată a prețurilor la carburanți.

"Statul roman are obligația de a-și proteja cetățenii și economia mai ales în această perioadă complicată generata de invazia Rusiei în Ucraina. Nu voi permite nimanui să profite de această situatie pentru ca din lacomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.", a declarat premierul.

Amintim că acesta a convocat joi la Palatul Victoria pe președinții ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței, precum și pe ministrii Energiei și Economiei pe tema situației din benzinării și a controalelor anunțate aseară.

Consiliul Concurenței a anunțat deja că a demarat o investigație privind situațiile în care preturile carburanților au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

Cozi imense la benzinării au fost în toată țara în cursul serii de miercuri. Speriați că prețul la carburant va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt stațiile de alimentare.

Joi dimineața, prețul la benzină în București se situa în jurul a 8 lei, cea mai scumpă benzină standard fiind la benzinăriile Mol, respectiv între 8,34 și 8,43 lei. Cea mai ieftină este la Lukoil, 7,5 lei.

De unde a pornit panica privind explozia prețului benzinei și motorinei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că "s-a creat o psihoză" și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

  • „Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe contul sau de Facebook.

Totodată, ministrul Virgil Popescu a declarat la Digi24 că toată panica a pornit de la „MOL din Beiuș”.

„Informația a fost rostogolită în social media, s-a creat panică”, a spus el.

De altfel, Agerpres scria că din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL a înregistrat un deficit de carburanţi pe piaţa din România, compania scumpind carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.