Statele din Uniunea Europeană vor cere să înceapă imediat să-şi refacă rezervele de gaze naturale pentru iarna viitoare pentru a crea o protecţie împotriva şocurilor de aprovizionare, scrie Reuters, citat de news.ro. Această poziție va fi susținută la un summit care va avea loc săptămâna viitoare, mai transmite Reuters.

Foto:

Invadarea Ucrainei de către Rusia i-a determinat pe liderii celor 27 de ţări membre ale UE să convină săptămâna trecută să renunţe la dependenţa lor de combustibilii fosili ruşi, inclusiv prin intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) şi accelerarea utilizării energiei regenerabile.

Întrucât eliminarea rușilor din aprovizionare ar putea dura ani de zile, ţările iau în calcul măsuri care să atenueze potenţialele întreruperi ale aprovizionării din Rusia, care furnizează 40% din necesarul de gaze al UE, 27% din importurile sale de petrol şi 46% din importurile de cărbune.

”Reumplerea depozitelor de gaze în întreaga Uniune ar trebui să înceapă acum. Statele membre şi Comisia vor coordona de urgenţă măsurile necesare pentru a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor”, arată un proiect consultat de Reuters.

Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli prin care ţările UE să se asigure în mod colectiv că depozitele de gaze sunt pline în proporţie de cel puţin 90% până la 1 octombrie în fiecare an.

Depozitele de gaze din UE sunt în prezent pline în proporţie de 26%.

În condiţiile în care preţurile ridicate ale energiei cresc facturile pentru cetăţenii din întreaga Europă, liderii UE vor discuta, de asemenea, noi măsuri pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de costuri.

Preţurile gazelor europene au crescut la noi recorduri în această lună după invazia pe care Rusia o numeşte ”operaţiune militară specială”.

Această creştere a preţurilor a urmat unor luni de costuri deja ridicate ale energiei, pe care majoritatea ţărilor UE încearcă să le abordeze cu subvenţii de urgenţă şi scutiri de taxe.

Comisia va publica în luna mai un plan detaliat pentru ca ţările UE să renunţe la gazele, petrolul şi cărbunele din Rusia până în 2027

Un plan iniţial, publicat săptămâna trecută, a inclus o creştere semnificativă a importurilor de GNL şi triplarea capacităţii UE de a furniza energie eoliană şi solară până în 2030.

Dar, în timp ce ţările UE s-au unit în a susține obiectivul de a abandona combustibilii fosili ruşi, ele rămân împărţite dacă să sancţioneze petrolul şi gazele ruseşti.

Statele Unite, care se bazează mai puţin pe combustibilii ruşi, au interzis importurile acestora săptămâna trecută.

Germania şi Ungaria se numără printre ţările UE care se opun sancţiunilor, despre care spun că ar cauza prejudicii economice.

Polonia şi Letonia, spun că sutele de milioane de euro pe care Europa le trimite Rusiei pe zi pentru aprovizionarea cu energie finanţează de fapt războiul.