Reţeaua electrică ucraineană și cea a Republicii Moldova sunt acum conectate la reţeaua europeană, a anunțat miercuri ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE), relatează La Libre Belgique și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ne-am angajat la acest lucru şi l-am realizat. Reţeaua electrică ucraineană, care funcționa de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această (miercuri) dimineaţa la reţeaua europeană”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Pompili, precizând că reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la sistemul european.

UE a analizat în ultima perioadă o cerere urgentă a Ucrainei în vederea acestei sincronizări a reţelelor electrice care facilitează schimburi între ţări şi permite acoperirea mai uşoară a unei probleme de aprovizionare cu energie electrică în oricare dintre ele.

Rețelele electrice ale Ucrainei și Rep. Moldova erau conectate de cea rusească

„Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene”, a scris și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că „De-acum electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană (UE) şi invers”.

Reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la reţeaua europeană

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia lansată pe 24 februarie şi a funcţionat după aceea în mod autonom.

Asociaţia gestionarilor reţelelor europene de transport al electricităţii - Entso-E - subliniază, la rândul său, într-un comunicat „succesul” sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.

Zona acoperită de către Entso-E trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.