Președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”, anunță Kommersant.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Putin a declarat că furnizarea de mărfuri rusești către Uniunea Europeană și Statele Unite și încasarea plăților în dolari și euro „nu are niciun sens pentru noi”.

„Atât SUA, cât și UE au încălcat practic obligațiile față de Rusia. Și acum toată lumea din lume știe că obligațiile în dolari și euro s-ar putea să nu fie îndeplinite. (...) Este destul de evident că, în acest sens, nu are sens să furnizăm bunurile noastre atât în ​​UE, cât și în SUA, și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute”, a spus Putin miercuri la o întâlnire cu guvernul său.

Ordinul lui Vladimir Putin pentru Gazprom

„Prin urmare, am decis să pun în aplicare în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru a transfera plățile pentru gazele noastre naturale furnizate țărilor neprietenoase în ruble rusești”, i-a anunțat liderul de la Kremlin pe membrii executivului.

Putin a cerut Băncii Centrale și guvernului de la Moscova să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă de către cumpărătorii de gaze rusești.

Rubla s-a apreciat față de euro și dolar pe bursa de la Moscova după anunțul său.

Cine sunt țările pe care Rusia le consideră „neprietenoase”

Guvernul rus a aprobat pe 10 martie o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei.

Executivul de la Moscova a anunțat la momentul respectiv că toate acordurile comerciale cu companii şi persoane din aşa-numitele „ţări neprietenoase” ar trebui de acum aprobate de o comisie guvernamentală.

De asemenea, guvernul le-a permis cetăţenilor şi companiilor ruse, statului rus, regiunilor şi municipalităţilor sale care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase să le achite în ruble.

Pe listă sunt SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan,potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova, citat de TASS, RIA Novosti şi AFP.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.