Rusia poate vinde „țărilor prietene” gaze naturale și petrol în schimbul bitcoin, o decizie în acest sens fiind adoptată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, anunță agenția Interfax.

Bitcoin RusiaFoto: Millenium / Alamy / Profimedia Images

Paval Zavalnîi, președintele Comisiei pentru Energie din Duma de Stat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o joi că, în cazul țărilor „neprietenoase” față de Rusia, Moscova va accepta plăți în ruble și aur.

Decizia deputaților ruși vine după ce președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la „țările neprietenoase”.

„Furnizăm resurse reale, acest lucru (convertirea contractelor în ruble) nu va afecta numai gazul. La început gazul, apoi și alte resurse, atât energetice, cât și minerale, în comerțul cu țările occidentale”, a declarat el, precizând însă că „țările neprietenoase” vor putea plăti și în aur, nu doar ruble.

Prietenii Rusiei vor putea plăti în bitcoin gazele naturale

În ceea ce privește „țările prietene” precum China sau Turcia, care nu s-au aliniat sancțiunilor adoptate de Occident și alte state din jurul lumii împotriva Rusiei, acestea vor putea plăti livrările în moneda națională sau chiar bitcoin, potrivit lui Zavalnîi.

„Noi de mult propunem Chinei – și s-au luat astfel de măsuri – trecerea la decontări în monede naționale – pentru ruble și yuani. În consecință, cu Turcia va fi liră și ruble. La fel cu Serbia, care este moneda (n.r. deputatul a părut să nu știe că este vorba de dinar) plus ruble”, a explicat el.

„Dacă există bitcoini, vom tranzacționa cu bitcoini. Aceasta este o practică absolut normală”, a mai anunțat oficialul rus.

Vladimir Putin a anunțat miercuri că a dat o săptămână Băncii Centrale a Rusiei și guvernului pentru a stabili procedura de cumpărare a rublelor pe piața internă de către cumpărătorii de gaz rusesc.

Serbia, țară care a anunțat că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat deja că această decizie îi va crea probleme în ceea ce privește plățile.

Urmărește ultimele evoluții din a 29-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.