Statele Unite vor depune eforturi pentru a furniza 15 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze naturale lichefiate (GNL) pe piețele Uniunii Europene în acest an, în timp ce Europa încearcă să se debaraseze de livrările de gaze rusești, au spus vineri liderii SUA și UE, potrivit Reuters.

Navă ce transportă gaz lichefiatFoto: DreamsTime

Președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat vineri formarea unui grup de lucru pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili ruși, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

"Astăzi am convenit asupra unui plan comun pentru acest obiectiv, accelerând în același timp progresul nostru către un viitor energetic sigur și curat", a declarat Biden într-o conferință de presă, adăugând că inițiativa lor va căuta, de asemenea, să maximizeze utilizarea energiei regenerabile și să reducă cererea de energie.

De asemenea, Comisia va colabora cu țările UE pentru a se asigura că acestea pot primi 50 de miliarde de metri cubi de GNL suplimentare până cel puțin în 2030, se arată în fișa informativă furnizată de Casa Albă.

Nu a fost clar dacă se referea la cantități suplimentare față de cele 22 de miliarde de metri cubi de exporturi americane către Uniunea Europeană de anul trecut.

Gazele din SUA către UE ar proveni din exporturi care ar fi mers către alte părți ale lumii

Având în vedere că instalațiile de GNL din SUA produc GNL la capacitate maximă, analiștii spun că cea mai mare parte a gazului suplimentar care va ajunge în Europa ar trebui să provină din exporturi care ar fi mers către alte părți ale lumii.

Acest lucru se întâmplă în parte pentru că prețurile europene la gaze au fost în ultimele luni, în cea mai mare parte, cele mai mari din lume. Cu toate acestea, o parte nu poate fi redirecționată cu ușurință, deoarece sunt contractate de alte țări.

Blocul comunitar și-a intensificat deja eforturile pentru a obține mai mult GNL după discuțiile cu țările furnizoare, ceea ce a dus la livrări record de 10 miliarde de metri cubi de GNL cu peste 120 de nave în ianuarie.

UE vrea să elimine cu totul dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027

În aceeași lună, livrările din SUA au crescut la 4,4 miliarde de metri cubi, aproximativ dublu față de cantitatea normală pentru luna ianuarie.

Aproximativ 10% din necesarul de gaze al UE este acoperit de producția internă. Rusia furnizează în mod obișnuit 41% din restul nevoilor blocului comunitar, echivalentul a 155 miliarde de metri cubi, în principal prin conducte și aproximativ 15 miliarde de metri cubi sub formă de GNL.

Comisia intenționează să elaboreze în luna mai planuri pentru a pune capăt utilizării de către Uniunea Europeană a combustibililor fosili ruși până în 2027.

(Sursă foto: © Kpics | Dreamstime.com)