​Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează agențiile EFE şi TASS, citate de Agerpres.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

„Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările pe care le consideră „neprietenoase”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat vinerea trecută măsura anunțată de Moscova, afirmând că plata gazelor naturale în ruble nu este „posibilă” și nici „contractuală”.

Ministrul german al Economiei Robert Habeck a declarat la rândul său că măsura reprezintă o încălcare a contractelor de aprovizionare cu gaze semnate.

Pe același subiect: Cât de fezabilă este plata în ruble a gazului rusesc și care ar putea fi consecințele deciziei impuse de Putin „țărilor neprietenoase"

Rusia compară livrările de gaze naturale cu „acte de caritate”

Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica „actelor de caritate”.

Un astfel de comportament, potrivit lui Peskov, „nu este nici posibil, nici convenabil”, pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.

La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.

Putin declarase anterior anunțului făcut săptămâna trecută că Rusia va respecta toate contractele de livrare a petrolului și gazelor naturale către statele occidentale, în pofida sancțiunilor fără precedent impuse de acestea împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 33-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.