Guvernul german a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa ar putea continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și nu în ruble, așa cum a ordonat recent Moscova, potrivit AFP.

Vladimir Putin si Olaf ScholzFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plățile din Europa luna viitoare „vor continua să fie în euro și vor fi transferate ca de obicei către Gazprom Bank, care nu este supusă sancțiunilor”, și că aceasta se va ocupa de conversia în ruble.

Hebestreit a adăugat că președintele Putin a subliniat că „nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni” atunci cândnoul sistem de plată cerut de Moscova va intra în vigoare la 1 aprilie.

„Cancelarul Scholz nu a fost de acord cu această procedură, dar a solicitat informații în scris pentru a o înțelege mai bine”, a subliniat Hebestreit.

„Rămâne ce a convenit G7: livrările de energie vor fi plătite exclusiv în euro sau dolari, așa cum se indică în contracte”, a spus el.

Kremlinul a lansat mai devreme propria sa relatare a conversației, spunând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu ar trebui să „ducă la o deteriorare a condițiilor contractuale pentru companiile importatoare europene”.

Președintele rus a anunțat săptămâna trecută că Moscova va accepta doar ruble ca plată pentru livrările de gaze naturale către țări „neprietenoase”, inclusiv către state membre ale Uniunii Europene.

Miercuri, Germania a ridicat nivelul de alertă al planului său de urgență pentru gaz, temându-se că Rusia ar putea tăia livrările dacă țările occidentale refuză să plătească în ruble.

La gaze naturale, cotaţiile futures utilizate ca preţ de referinţă au crescut chiar şi cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înfiinţată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze.

Preţurile la electricitate în Germania, un alt indicator de referinţă pentru piaţa europeană, au crescut şi ele.

Vorbind în numele miniștrilor energiei din G7, germanul Robert Habeck a declarat luni că cererea Rusiei constituie o „încălcare unilaterală și clară a acordurilor existente”.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia nu va cere imediat cumpărătorilor săi de gaze naturale să plătească în ruble prea curând.

Plățile și livrările sunt un proces care consumă timp”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește ultimele evoluții din a 35-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.