Gigantul energetic rus Gazprom analizează opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează posibilele consecințe, a relatat joi cotidianul rus Kommersant, citând surse anonime, transmite Reuters.

Gazprom, companie de stat la ordinele lui PutinFoto: Gazprom

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va cere în curând țărilor "neprietenoase" să plătească combustibilul în ruble, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă criză de aprovizionare cu gaze în Europa.

Putin a ordonat băncii centrale rusești și Gazprom să pregătească această schemă de plată până la 31 martie, în contextul sancțiunilor occidentale pentru "operațiunea sa militară specială" din Ucraina.

Țările Uniunii Europene, unde Gazprom asigură aproximativ 40% din livrările de gaze, au spus că refuză să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

"Gazprom (...) lucrează, într-adevăr, la o opțiune de oprire completă a livrărilor de gaze către "țările neprietenoase" și evaluează consecințele unor astfel de măsuri", a scris ziarul.

Kommersant a precizat că Gazprom a refuzat să discute această problemă cu ziarul. Gazprom nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații din partea Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus miercuri că clienții nu vor fi obligați să treacă la ruble încă de joi, deoarece "plățile și livrarea sunt un proces care necesită mult timp".

Germania, cel mai mare client de gaz al Rusiei, va continua să plătească în euro sau dolari, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că Putin i-a spus cancelarului german că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său privind plata în ruble.

Cu ajutorul măsurilor luate de banca centrală a Rusiei și a mutărilor financiare ale Moscovei, rubla a revenit zilele acestea la valoarea de dinainte de invazie, în ciuda sancțiunilor occidentale.