Comisia Europeană a efectuat inspecții surpriză la sediile companiei rusești de gaze Gazprom din Germania, fiind suspectată de încălcarea normelor de concurență pentru a crește prețurile, au declarat joi surse din UE, transmite AFP.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Executivul comunitar, cel care gestionează și chestiunile de concurență din UE, nu a confirmat aceste informații, dar a admis într-un comunicat că a efectuat inspecții, împreună cu autoritatea germană pentru concurență, "la sediile mai multor companii active în domeniul furnizării, transportului și depozitării de gaze naturale în Germania".

Două surse europene au confirmat pentru AFP că investigațiile au avut loc miercuri la sediul gigantului rus Gazprom și al filialei sale de distribuție a gazelor naturale Wingas.

"Inspecțiile neanunțate reprezintă o etapă preliminară în cadrul anchetei privind presupusele practici anticoncurențiale. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecții nu înseamnă că întreprinderile se fac vinovate de un comportament anticoncurențial și nu prejudiciază rezultatul investigației în sine", a precizat executivul UE.

Uniunea Europeană, care se bazează în proporție de 40% pe gazele rusești, încearcă să scape cât mai mult și cât mai repede de această dependență, în contextul războiului comandat de Vladimir Putin în Ucraina.

Moscova nu numai că încasează sume enorme pentru petrolul, gazele și cărbunele pe care le livrează în UE, ci și presează pentru ca acestea să fie plătite în ruble, pentru a-și apăra moneda națională de depreciere.

Tot joi, publicația rusă Kommersant a scris, citând surse anonime, că Gazprom analizează opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează posibilele consecințe.