Comisia Europeană a făcut inspecţii surpriză în două locații ale companiei ruse de gaz Gazprom în Germania, pe care o suspectează că a încălcat regulile concurenţei pentru a face să crească preţurile, s-a aflat joi din surse europene concordante, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

GazpromFoto: Gazprom

Executivul european, gardianul concurenţei în cadrul UE, nu a confirmat această informaţie, dar a recunoscut într-un comunicat că a făcut inspecţii, în legătură cu autoritatea germană pentru concurenţă, "în locațiile mai multor companii active în furnizarea, transportul şi stocarea gazului natural în Germania".

Două surse europene au confirmat pentru AFP că investigaţiile au avut loc miercuri în locațiile gigantului rus din domeniul gazelor Gazprom şi ale filialei sale de distribuţie a gazului natural Wingas, aşa cum dezvăluise mai întâi agenţia Bloomberg.

"Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară anchetei privind practici anticoncurenţiale şi nu prejudiciază rezultatul anchetei în sine", a precizat executivul european. Rusia este bănuită de anul trecut că a restrâns oferta de gaz în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor. Invazia rusă în Ucraina a evidenţiat extrema dependenţă a UE faţă de gazul importat din Rusia, care reprezintă 40% din consumul său.

Această dependenţă îi limitează capacitatea de acţiune împotriva Moscovei. Cei 27, care au adoptat sancţiuni fără precedent de la începutul războiului, s-au abţinut să se atingă de sectorul gazelor, deşi el este o sursă de venit esenţială pentru Rusia

___