Un tarif vamal usturător aplicat de țările UE pentru importurile de energie din Rusia s-ar putea dovedi mai eficient decât o interdicție totală, deși chiar și un embargo total ar avea un impact limitat asupra majorității țărilor, a transmis luni Consiliul de analiză economică al Franței, citat de Reuters.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Propunerile vin în condițiile în care informațiile privind civili uciși în Ucraina în zone de unde forțele rusești s-au retras recent alimentează noi apeluri pentru sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

În timp ce un embargou total ar fi "gestionabil" pentru economiile UE, costul ar varia foarte mult, lovind cel mai puternic Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda, Republica Cehă, a declarat Conseil d'Analyse Economique, care este atașat biroului premierului francez.

"Acesta (un tarif) ar putea permite țărilor mici, dar cele mai expuse ... să continue să aibă acces la unele importuri de gaze rusești, în timp ce ar putea opri importurile țărilor mai mari și mai puțin expuse, care sunt mai capabile să înlocuiască importurile rusești", a spus consiliul într-un studiu.

Un tarif de 40% ar avea un impact mult mai mic decât un embargo total

De exemplu, un tarif de 40% ar putea reduce impactul asupra țărilor cele mai expuse la importurile de energie din Rusia la un sfert până la o treime din impactul unui embargo total, potrivit studiului.

Ideea vine în contextul în care țările baltice și Polonia fac presiuni pentru oprirea totală a importurilor de energie din Rusia, în timp ce Germania este reticentă. Cu toate acestea, Berlinul spune că se îndreaptă treptat către un embargo.

Conseil d'Analyse Economique estimează că o interdicție totală a energiei rusești ar putea cauza, în medie, o pierdere a venitului național brut de 0,2-0,3%, ceea ce înseamnă 100 de euro (110 dolari) pe adult.

În Germania, cea mai mare economie a UE, scăderea venitului național brut ar putea varia de la 0,3% până la 3%, a precizat consiliul.

Franța, a doua mare economie a blocului comunitar, ar fi printre țările cel mai puțin afectate, cu o pierdere economică de 0,15-0,3%, deoarece este mult mai puțin dependentă de importurile de energie din Rusia.