Jurnaliștii de la agenția de presă Bloomberg estimează că Rusia ar putea încasa venituri record pentru exporturile sale de gaze naturale, petrol și alte resurse energetice.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Analiza realizată de Bloomberg prognozează că Rusia va încasa anul acesta aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile sale energetice, cu aproape o treime mai mult decât în 2021 și un record absolut.

Rusia și economia sa au fost vizate de un val de sancțiuni fără precedent după invadarea Ucrainei însă Uniunea Europeană, principala destinație a gazelor naturale rusești, s-a rezumat deocamdată la măsuri limitate precum interzicerea investițiilor în sectorul energetic rusesc.

O interdicție completă asupra importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia rămâne o problemă spinoasă în blocul comunitar, premierul ungar Viktor Orbán anunțând pe 25 martie că Ungaria nu va susține o astfel de măsură, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a trimis un mesaj tăios în acest sens.

Orbán declarase și pe 9 martie că țara sa nu va susține interzicerea importurilor energetice din Rusia.

Exporturile de gaze naturale și petrol, gâsca cu ouă de aur a Rusiei

„Cel mai important factor din actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, notează economistul Robin Brooks într-un nou raport al Institutului de Finanțe Internaționale cu privire la exporturile energetice ale Moscovei.

„Chiar și cu actualele sancțiuni în vigoare, fluxurile substanțiale de valută forte par că vor continua în Rusia”, adaugă el.

„Veniturile din hidrocarburi sunt o linie de supraviețuire pentru economia rusă, ajutând la atenuarea impactului a unor sancțiuni altfel severe și la amânarea unei crize de cont curent”, subliniază și jurnalistul Scott Johnson de la Bloomberg Economics.

Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Va interzice Uniunea Europeană importurile energetice din Rusia?

Însă toate aceste lucruri s-ar putea schimba dacă UE va decide să interzică importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, urmând exemplul Statelor Unite.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat luni că blocul comunitar va introduce de urgență noi sancțiuni împotriva Rusiei după descoperirea unui număr mare de cadavre de civili în regiunea Kievului, în special la Bucha.

Emmanuel Macron s-a declarat luni pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, referindu-se la petrol și cărbune, nu și la gazele rusești, în timp ce Christine Lambrecht, ministrul german al apărării, a afirmat că UE trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, un semnal foarte important dat de Berlin.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat însă luni, în timpul unei conferințe de presă, că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Discuțiile despre o eventuală interdicție a importurilor energetice din Rusia vin și în contextul în care președintele rus Vladimir Putin insistă că acestea vor trebui să fie plătite în ruble.

Citește și: Ce se află în spatele cererii lui Putin de plată în ruble a gazului rusesc

Urmărește ultimele evoluții din a 40-a zi a războiului din Rusia LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.