Țările dezvoltate membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) vor extrage încă 120 de milioane de barili de petrol din rezervele lor în încercarea de a stabiliza prețurile zdruncinate de războiul din Ucraina, a anunțat miercuri directorul executiv al acesteia, Fatih Birol, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest total include 60 de milioane de barili care vor fi introduși pe piață de Statele Unite, al căror președinte, Joe Biden, a anunțat deja recent că vor extrage mai mult din rezervele lor strategice.

Joe Biden s-a angajat săptămâna trecută să scoată peste 180 de milioane de barili din rezervele strategice ale SUA pentru a ușura piața.

Celelalte treizeci de țări ale AIE au convenit vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare, să mai tragă și ele puțin din rezervele lor. Dar volumul nu a fost comunicat atunci.

Țările AIE au promis deja la începutul lunii martie că vor extrage din rezervele lor aproximativ 62,7 milioane de barili, subliniind că au posibilitatea de a merge mai departe. Au un total de 1,5 miliarde de barili de rezerve.

AIE, cu sediul la Paris, a fost fondată în 1974 pentru a asigura securitatea aprovizionării țărilor dezvoltate în urma crizei petrolului.

Are 31 de membri, printre care Statele Unite, Japonia și multe țări europene (Germania, Spania, Franța, Italia, Marea Britanie...).

Fiecare țară trebuie să dețină rezerve de petrol de urgență echivalente cu 90 de zile de importuri. În cazul unei probleme de aprovizionare, aceștia pot decide să elibereze aceste stocuri pe piață în cadrul unei acțiuni coordonate.

Invazia rusă a Ucrainei a crescut brusc prețul petrolului, în timp ce țările producătoare continuă să-și restrângă aprovizionarea.

Pe 7 martie, petrolul s-a apropiat de maximele sale istorice de după criza financiară din 2008. Brentul din Marea Nordului, reperul pentru aurul negru în Europa, a atins un vârf la 139,13 dolari barilul, iar WTI-ul american a ajuns la 130,50 dolari.

De atunci, prețurile au scăzut, miercuri un baril de Brent fiind tranzacționat sub 105 de dolari.

Sinegubov a spus că nu a fost luată nicio decizie pentru evacuarea orașului Harkiv.