Premierul Italiei, Mario Draghi, va vizita luni Algeria pentru a semna un acord de creștere a importurilor de gaze naturale, au declarat două surse Reuters, în timp ce Roma își intensifică eforturile de a exploata fluxuri alternative în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Draghi va călători cu o delegație în care urmează să fie și șeful grupului energetic italian Eni, ministrul de externe Luigi Di Maio și ministrul tranziției energetice Roberto Cingolani, a declarat o sursă guvernamentală.

Italia, care își procură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, a făcut eforturi pentru a-și diversifica mixul de aprovizionare cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.

La începutul acestei săptămâni, Cingolani a declarat că Italia discută cu șapte țări pentru a obține mai mult gaz, unele discuții fiind "într-un stadiu foarte avansat".

Di Maio și directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, au vizitat amândoi Algeria în ultimele săptămâni pentru a discuta despre consolidarea legăturilor energetice.

Algeria este al doilea mare furnizor de gaze al Italiei, iar conducta Transmed transportă gazul algerian către țărmurile italiene din 1983. Aceasta are o capacitate zilnică de peste 110 milioane de metri cubi, dar în prezent transportă mai puțin de 60 de milioane de metri cubi.

Consumul intern în creștere, investițiile insuficiente și instabilitatea politică, inclusiv închiderea unei conducte către Spania din cauza unei dispute cu Marocul, au limitat exporturile algeriene.

Însă anul trecut, importurile italiene au crescut cu 76%, ajungând la 21,2 miliarde de metri cubi (mld. mc) - 29% din fluxurile totale. Roma a declarat că dorește să obțină încă 9 miliarde de metri cubi din țara nord-africană.

"Draghi va semna acordul instituțional între țări, iar apoi Eni și Sonatrach vor finaliza aspectele tehnice", a declarat sursa.