Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va depune eforturi pentru a-și redirecționa vânzările de energie spre est, adăugând că Europa nu va putea renunța complet la gazul rusesc imediat, transmite Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Rusia a început deja, de ceva vreme, să strângă legăturile cu Asia, în special cu China, principalul consumator de energie din lume, încercând să găsească alternative pentru exporturile sale către piețele sale tradiționale de aprovizionare din Europa.

Sancțiunile occidentale din cauza operațiunii militare a Moscovei în Ucraina au afectat exporturile de energie rusești prin complicarea finanțării acordurilor și a logisticii.

"Ceea ce este uimitor este că așa-numiții parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale, de exemplu", a spus Putin într-o ședință de guvern televizată.

„Nu există un înlocuitor rațional (pentru gaz) în Europa acum", a afirmat liderul de la Kremlin.

El a mai spus că Europa, vorbind despre întreruperea livrărilor de energie din Rusia, face să crească prețurile și destabilizează piața.

„Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice rusești", a spus Putin.

„Operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a declanșat o revizuire a priorităților energetice ale UE, Bruxelles-ul încercând să scape țările de dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele naturale ale blocului.

Putin a declarat că Rusia va trebui să construiască infrastructură pentru a-și spori livrările de energie către Asia.

Rusia a început livrările de gaze printr-un gazoduct către China la sfârșitul anului 2019, după ani de discuții minuțioase și după ce a fost de acord cu reducerea prețurilor pentru acest combustibil.