Guvernul american, presat să scadă prețul benzinei, a anunțat joi că va relua vânzarea de contracte de închiriere de petrol și gaze pe terenurile federale, impunând în același timp noi condiții, printre care prima creștere a tarifelor din ultimii peste 100 de ani, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una dintre prioritățile sale, declarase, la scurt timp după preluarea mandatului în ianuarie 2021, un moratoriu asupra noilor contracte de închiriere pentru forarea de petrol și gaze pe terenurile și apele deținute de guvern, până la o revizuire.

Departamentul de Interne a anunțat vineri, într-o declarație, că va scoate la licitație aproximativ 173 de parcele de 144.000 de acri (58.275 de hectare) în nouă state începând de săptămâna viitoare, după ce a făcut mai multe modificări.

Suprafața propusă este cu 80% mai mică decât cea prevăzută inițial.

Cel mai important, departamentul va crește redevențele percepute, care nu s-au mai schimbat de cel puțin un secol, de la 12,5% la 18,75% din profituri.

Companiile interesate vor trebui, de asemenea, să respecte noi condiții, cum ar fi consultarea cu triburile amerindiene sau respectarea "celor mai bune metode științifice disponibile" pentru analiza emisiilor de gaze cu efect de seră, în special.

Această măsură intervine într-un moment în care președintele american se confruntă cu o inflație record, în special în ceea ce privește prețul benzinei, care îi subminează popularitatea.