Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat miercuri că a oprit complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble, transmite Reuters.

GazpromFoto: Gazprom

Gazprom a afirmta că livrările vor fi oprite până când plățile vor fi efectuate. Gazprom a avertizat, de asemenea, că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi întrerupt dacă gazul va fi luat ilegal din conducte.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca țările pe care le consideră "neprietenoase" să accepte un sistem prin care acestea să deschidă conturi la Gazprombank și să plătească pentru importurile de gaz rusesc în euro sau dolari, care vor fi convertite în ruble.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și a planificat să nu-și prelungească contractul de gaz cu Gazprom după ce acesta va expira la sfârșitul acestui an.

"Plățile pentru gazul furnizat de la 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plată, despre care contrapartidele au fost informate în timp util", a transmis miercuri Gazprom.

Ungaria va primi gaz rusesc prin Bulgaria, chiar dacă livrările pentru bulgari au fost oprite

Ungaria primește gaz rusesc conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia, iar Gazprom a informat Ungaria că transporturile de tranzit prin Bulgaria sunt tratate separat, a declarat miercuri ministrul de externe ungar,

"Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria", a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a precizat că următoarea obligație de plată a Ungariei pentru gazul rusesc este scadentă la 22 mai, iar țara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul acordului pe termen lung cu Rusia, și încă un miliard de metri cubi prin intermediul unei conducte din Austria. Acordul cu Gazprom are o durată de 15 ani, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

Bulgaria spune că Gazprom a încălcat contractul actual

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze rusești pentru luna aprilie, iar oprirea livrărilor de gaze este o încălcare a contractului actual cu Gazprom, a declarat presei miercuri ministrul Energiei, Alexander Nikolov.

El a spus că Bulgaria va respecta poziția Comisiei Europene care îndeamnă țările să nu plătească în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a cerut Vladimir Putin.

"Deoarece toate obligațiile comerciale și legale sunt respectate, este clar că în acest moment gazele naturale sunt folosite mai mult ca o armă politică și economică în războiul actual", a declarat Nikolov.

Austria primește gaze fără restricții

Furnizare de gaze naturale rusești către Austria continuă fără restricții și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba, a declarat miercuri dimineață ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler

Întrebată dacă există vreun indiciu că gazul din Rusia ar putea fi întrerupt ca în Polonia sau Bulgaria, Gewessler a spus: "Nu, nu avem astfel de indicii ... livrările către Austria rămân fără restricții". Austria se aprovizionează cu 80% din gazele sale din Rusia.