Prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu aproape un sfert după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria fiindcă acestea nu au început să plătească importurile energetice de la Moscova în ruble, anunță agenția Bloomberg.

Conducte de gaze naturaleFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Gazprom PJSC a suspendat livrările către Bulgargaz și compania de stat poloneză PGNiG miercuri seara, potrivit unui comunicat oficial remis de companie după ce informația privind oprirea exporturilor către Varșovia apăruse inițial pe surse în presa poloneză.

Prețul de referință al futuresurilor pe piața europeană a crescut cu până la 24% la 127,50 de euro per megawatt/oră, cel mai ridicat preț înregistrat după 1 aprilie.

Gazprom a tăiat livrările de gaze naturale către Polonia și Ungaria

Gazprom a motivat decizia prin faptul că nu a primit plățile pentru livrările de gaz făcute în luna aprilie către Bulgargaz și PGNiG până la încheierea zilei de muncă pe 26 aprilie, după cum cere noua schemă anunțată de președintele rus Vladimir Putin pe 31 martie.

„Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a afirmat Putin la momentul respectiv.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a clarificat o zi mai târziu că livrările către „țările neprietenoase” care nu vor plăti în ruble nu vor fi sistate de pe 1 aprilie deoarece contractele prevăd ca plățile pentru exporturile energetice din această lună să fie făcute în a doua parte a sa și în mai.

Europa face front comun, Ungaria spune că va plăti în ruble

Financial Times amintește că liderii europeni au refuzat cererile Rusiei ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în ruble, afirmând că o astfel de modificare unilaterală impusă de Moscova ar reprezenta o încălcare a contractelor semnate.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat pe 9 aprilie că poziția oficială a Bruxelles-ului este că plata importurilor energetice din Rusia în ruble încalcă regimul de sancțiuni decis de blocul comunitar ca urmare a invadării Ucrainei pe 24 februarie.

Avertismentul ei a venit după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat cu 3 zile înainte că Budapesta va plăti gazele naturale rusești în moneda oficială a Rusiei în contextul în care țara sa se bazează pe Rusia pentru aproape 70% din consumul său energetic.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a anunțat miercuri noaptea că Ungaria va primi gaz rusesc prin Bulgaria, chiar dacă livrările pentru bulgari au fost oprite.

„Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria”, a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a precizat că următoarea obligație de plată a Ungariei pentru gazul rusesc este scadentă la 22 mai, iar țara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.