Polonezii anunță că dau Gazprom în judecată pentru încălcarea termenilor contractului Yamal și cer despăgubiri suplimentare, iar oficialii bulgarii fac apel la calm și anunță că vor merge joi la Bruxelles ca să vadă ce pași au de făcut în continuare.

Conducte de gaze naturaleFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Polonia anunță acționarea în instanță a Gazprom

Gazprom a notificat PGNiG că suspendă contractul Yamal, deoarece compania poloneză a efectuat plata gazului rusesc în dolari și euro (așa cum se specifică în contract), în ciuda cererii lui Putin de a plăti în ruble, scrie wyborcza.pl.

Comisia Europeană a considerat decretul lui Putin o încălcare unilaterală a contractelor Gazprom și o încercare de a ocoli sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma atacului său asupra Ucrainei.

În declarația sa, PGNiG a spus că „oprirea furnizării de gaze naturale [de către Gazprom] constituie o încălcare a Contractului Yamal. Prin urmare, Compania va lua măsurile adecvate pentru a restabili livrările de gaze naturale conform Contractului”. În același timp, PGNiG a declarat că „își rezervă dreptul de a cere despăgubiri pentru suspendarea livrărilor de gaze naturale și își va exercita toate drepturile contractuale, precum și drepturile legale”.

La o conferință de presă ad-hoc, organizată marți seara, ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, și secretarul de stat pentru infrastructura energetică, Piotr Naimski, au declarat că Polonia a anticipat acest scenariu (în care Gazprom ar fi oprit aprovizionarea cu gaze) și că țara este pregătită pentru asta. Ei au subliniat că rezervoarele de gaze ale Poloniei sunt umplute la aproape 80% din capacitate iar PGNiG va importa loturi suplimentare de gaz din Europa de Vest, precum și sub formă de gaz natural lichefiat din alte surse (SUA și Qatar). ”Suntem în siguranță” a spus Piotr Naimski.

Ministrul Anna Moskwa a anunțat prelungirea tarifelor actuale la gaz pentru gospodăriile private până în 2027. Tarifele la gaze sunt stabilite de președintele Oficiului de Reglementare a Energiei

Bulgaria: Ceea ce se întâmрlă aсum va fi adevăratul test al solidarității europene

Ceea ce se întâmрlă aсum va fi adevăratul test al solidarității europene, spune președintele Radev. ”Guvernul trebuie să explice de ce doar nouă și Poloniei ni s-au tăiat gazele. Nu este o coincidență că am cerut de multă vreme o atitudine atentă și responsabilă a Bulgariei față de acest conflict”, a mai spus Radev.

Probabil că vom găsi o soluție alternativă, dar asta va cere timp și bani, a mai adăugat Radev, citat de 24 Chasa.bg.

Joi, vicepremierul bulgar Asen Vassiliev se va deplasa la Bruxelles pentru a se consulta cu privire la reacția pe care Bulgaria să o transmită Rusiei ca urmare a deciziei de sistare a gazelor.