Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat miercuri față de nemulțumirile americanilor de la Black Sea Oil&Gas (BSOG) care au spus pentru Profit.ro că proiectul legii off-shore nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore în ultimii patru ani. Popescu s-a arătat convins că BSOG va scoate gaze din Marea Neagră în a doua jumătate a acestui an, dar că opțiunea de a merge la un arbitraj aparține fiecărei companii.

Zacamintele Ana si DoinaFoto: Blackseaog.com
  • „Eu sunt convins că vom scoate gaze din Marea Neagră și sunt convins că cei de la BSOG, în ciuda acestei declarații, vor scoate gazele din Marea Neagră, în a doua jumătate din acest an.
  • Evident fiecare companie dorește să-și maximizeze profiturile. Venitul suplimentar a fost eliminat pentru toate prețurile de vânzare sub 85 de lei. În rest a rămas același tip de impozitare.
  • Am făcut deja recepția la lucrările din perimetrul celor de la BSOG și sunt convins că după 1 iulie, rămâne să ne comunice dânșii exact data, deja se fac teste de intrare în sistemul național de transport a gazelor naturale.
  • Opțiunea de a merge la un arbitraj este opțiunea fiecărei companii.”, a declarat miercuri Virgil Popescu, în briefingul ședinței de Guvern.

Ministrul a fost atenționat de media că marți în ședința Consiliului Economic și Social (CES) reprezentanții patronatului Concordia, din care face parte și Federația de petrol și gaze, și-ar fi exprimat nemulțumiri față de proiectul legii off-shore, inclusiv față de deductibilitatea legată de investiții. În opinia acestora e prea puțin 40% și ar trebui măcar 60%.

  • „Respect dreptul fiecărei companii sau asociații patronale de a încerca să câștige cât mai mult pentru companiile lor. Și ei trebuie să respecte dreptul statului de a încerca să facă un echilibru, iar eu cred că creșterea de la 30% deductibilitate la 40% este o creștere echitabilă.”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Întrebat de stadiul legii off-shore, Popescu a spus că proiectul de lege are avizul Consiliului Legislativ și are termen 11 mai pentru depunerea amendamentelor, după care merge în Comisii.

Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia (MGD), cel mai avansat proiect nou de extracție de gaze din Marea Neagră românească, a transmis pentru Profit.ro că, în urma analizei proiectului, acesta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore în ultimii patru ani.

  • “Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG este de părere că actualul proiect de modificare a legii offshore lasă deschisă posibilitatea de a continua demersurile pentru arbitraj”, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul BSOG Mark Beacom.

Producția estimată a Proiectului Midia este de un miliard mc anual, aproximativ 10% din consumul actual al României și ar putea compensa o parte din necesarul de import de gaze, estimat la 25% din consum.

Primele gaze naturale care ar putea fi extrase din Marea Neagră de la jumătatea acestui an, potrivit oficialilor români, sunt gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina, exploatate de americanii de la Black Sea Oil & Gas. Capacitatea de producţie estimată este de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.

Ce gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră în acest an: Zăcămintele Ana și Doina și proiectul Midia

Gazele naturale la care s-au referit cei doi oficiali sunt cele provenite din zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007, respectiv 1995, gestionate în prezent de americanii de la Black Sea Oil and Gas în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil and Gas, își exprima încrederea în luna februarie din acest an că „prin cooperarea constructivă a tuturor părților implicate în construcția proiectului MGD, producția de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022”, potrivit Mediafax.

La acel moment, șeful BSOG spunea că proiectul MGD este finalizat în proporție de 85%.

  • „Este esențial să fie modificată legea offshore pentru a elimina taxarea suplimentară care distruge investițiile. prețul ridicat din prezent al gazelor va fi inevitabil urmat de scăderi ale acestuia în cei 10 ani de producție estimați pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina”, a mai spus Mark Beacom, citat de Mediafax.

Producția ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar pe fondul unor întârzieri la lucrările necesare pe uscat, finalizarea întregii investiții a fost amânată pentru anul 2022, potrivit Mediafax.

  • Detalii despre proiectul MGD:

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.