Fluxurile de gaz rusesc către Europa prin Ucraina au scăzut miercuri cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea unei rute de tranzit importante, acuzând intervenția forțelor rusești de ocupație, fiind pentru prima dată când exporturile prin Ucraina au fost întrerupte de la începutul conflictului, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina a rămas cu o rută de tranzit majoră pentru gazul rusesc către Europa chiar și după ce Moscova a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială".

Punctul de tranzit care a fost închis gestionează, de obicei, aproximativ 8% din fluxurile de gaz rusesc către Europa.

Gazprom, controlat de Kremlin, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că expediază în continuare gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au fost calculate la 72 de milioane de metri cubi (mcm) miercuri, în scădere de la 95,8 mcm marți.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunțat marți că va suspenda fluxurile de gaze prin punctul de tranzit Sokhranivka, despre care a spus că a livrat aproape o treime din combustibilul transportat prin conducte din Rusia către Europa via Ucraina.

Aceasta a afirmat că a declarat caz de "forță majoră" și că va devia livrările pentru Europa pe o altă rută, punctul de intrare Sudzha, cel mai mare dintre cele două puncte de trecere din Ucraina.

Gazoductul care trece prin punctul Sokhranivka traversează regiunea ucraineană Lugansk, o parte a căreia este controlată de separatiștii pro-ruși. Sudzha se află mai la nord-vest.

Lugansk și Donețk rămân fără alimentare cu gaze

Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru orice consecințe umanitare, a declarat șeful operatorului conductei de gaz din Ucraina.

Operatorul a declarat că acțiunile forțelor rusești care au invadat Ucraina au pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem ucrainean de transport al gazelor și că va muta fluxurile în altă parte.

„În această dimineață, (compania rusă de stat de gaze naturale) Gazprom a oprit pe teritoriul Federației Ruse transportul dinspre Federația Rusă către punctul de intrare 'Sokhranivka'", a scris pe Facebook Sergiy Makogon, directorul general al sistemului de transport de gaze din Ucraina.

El a mai spus că au fost blocate fără autorizație macarale de la o uzină de gazoduct de pe teritoriul ucrainean, despre care a spus că a fost ocupată de forțele rusești. Acest lucru, a spus el, a făcut imposibilă alimentarea consumatorilor din regiunile Lugansk și Donețk, din care părți mari se află în mâinile separatiștilor susținuți de Rusia.

"Autoritățile ruse poartă întreaga responsabilitate pentru consecințele umanitare ale unor astfel de acțiuni", a afirmat Makogon.

--------------