WIEE România SRL, subsidiara locală a gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, al doilea importator și revânzător de gaze rusești din România ca volum și încasări în 2021, se află pe lista celor peste 30 de companii energetice occidentale sancționate de către Federația Rusă ca măsură de răspuns împotriva sancțiunilor vestice, relevă date analizate de Profit.ro.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Actul normativ poate fi interpretat ca o măsură de limitare, cel puțin parțială, a livrărilor de gaze rusești către aceste state.

Asta pentru că, potrivit deciziei Guvernului de la Moscova, autoritățile, persoanele juridice și cetățenii din Federația Rusă nu vor putea să încheie tranzacții cu entitățile sancționate, să își îndeplinească obligațiile față de acestea în baza unor tranzacții deja încheiate și să deruleze tranzacții financiare în beneficiul lor, incluse contracte de comerț international, mai notează sursa citată.

Rusia a impus sancţiuni împotriva a peste 30 de companii din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Singapore, drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost aplicate în urma ofensivei militare declanșate în Ucraina, conform unui decret publicat miercuri de guvernul rus.

Cine sunt intermediarii Gazprom în România

Cel mai important importator de gaze din România este Imex Oil, care a asigurat anul trecut jumătate din importurile de gaze. Compania este înregistrată în Cipru şi este controlată, potrivit informaţiior Hotnews.ro, de omul de afaceri rus Vitali Machitski, acelaşi care controlează şi grupul Vimetco, din care face parte Alro Slatina.

Celălalt mare intermediar este WIEE România, înfiinţat în anul 2000 ca o companie cu capital integral privat, apartinând firmei Gazprom Schweiz, potrivit site-ului companiei. Anul trecut, WIEE România a asigurat 30% din importuri.

Faptul că România importă gaze prin intermediari şi nu direct de la Gazprom era până acum privit ca un dezavantaj, întrucât preţul de import era mult mai mare, uneori dublu, faţă de preţul plătit de ţările care iau gaze direct de la compania rusească.

-----------