Jumătate din clienții Gazprom care importă gaz rusesc au deschis conturi în ruble la Gazprombank pentru a plăti importurile energetice, a declarat joi vicepremierul rus Alexandr Novak, citat de Reuters.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul EuropeiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Plățile pentru gazele naturale stipulate în contractele principale urmează să aibă scadența (...) și există informații că unele companii mari și-au deschis deja conturi, plătit (facturile) și sunt pregătite să plătească la timp”, a afirmat acesta la forumul online Novoie Znanie (New Knowledge), un eveniment care reunește oficiali, profesori universitari, oameni de știință și studenți din Rusia.

„În următoarele câteva zile vom vedea o listă finală a celor care au plătit în ruble și a celor care au refuzat”, a mai spus Novak, precizând că, în total, peste 50 de companii - mari, mijlocii și mici - cumpără gaz rusesc și că dintre acestea aproximativ jumătate și-au deschis deja conturi la Gazprombank pentru a plăti în ruble.

Aproape toate contractele încheiate de companiile din Uniunea Europeană cu Gazprom sunt în euro sau dolar dar unele dintre acestea, precum gigantul energetic italian Eni, au anunțat deja că și-au deschis conturi la banca rusească pentru a plăti în ruble.

UE și-a relaxat retorica în privința achitării gazelor rusești în ruble

Majoritatea companiilor și-au deschis conturi în ruble după ce Comisia Europeană a prezentat pe 14 mai noi reguli prin care importatorii europeni pot continua să plătească livrările din Rusia fără să încalce sancțiunile introduse de blocul comunitar împotriva economiei ruse.

Anterior, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți oficiali ai UE declaraseră că plata importurilor energetice rusești în ruble încalcă sancțiunile decise de statele membre.

Premierul ungar Viktor Orban a fost primul lider european care a anunțat pe 6 aprilie că țara sa se va conforma ultimatumului dat de Vladimir Putin ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în ruble.

Rusia a sistat complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe 27 aprilie, după ce acestea au refuzat să plătească în moneda națională a Rusiei contracte deja semnate.

Compania de stat finlandeză Gasum a refuzat la rândul ei noua schemă de plată impusă de Moscova, anunțând că va reclama Gazprom la o curte de arbitraj.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că întrerupe exportul de electricitate către Finlanda, autoritățile de la Helsinki așteptându-se ca același lucru să se întâmple și în cazul livrărilor de gaze naturale.

Urmărește ultimele evoluții din a 85-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.