Un volum record de ţiţei rusesc este încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

UE face tot mai mulți pași către o interzicere a petrolului rusescFoto: DreamsTime

Între 74 şi 79 milioane de barili de ţiţei din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) s-au aflat săptămâna trecută în tranzit şi în depozite plutitoare, mai mult decât dublu faţă de nivelul de 27 milioane de barili de ţiţei în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiştilor de la Kpler.

Aceştia susţin că Asia a depăşit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător luna trecută, iar decalajul se va adânci în mai. Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia.

Joi, Rusia a admis pentru prima dată că are probleme cu exporturile de gaze naturale și petrol din cauza sancțiunilor occidentale, vicepremierul Yuri Borisov afirmând că „exportul de hidrocarburi trece printr-o perioadă dificilă. Țările occidentale de vârf ne refuză resursele. Avem mult de lucru pentru a construi noi lanțuri de aprovizionare”.

La jumătatea luni aprilie președintele Vladimir Putin amenința țările occidentale că Rusia își va muta exporturile energetice din est, avertizând că „țările neprietenoase” din Europa nu se pot descurca fără ele.

Rusia oferă discounturi importante pentru petrolul său

India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.

Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia - India şi China - au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile ruseşti către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obişnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de ţiţei din Rusia, faţă de 24,7 milioane de barili de ţiţei la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.

Urmărește ultimele evoluții din a 93-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.