​Premierul Nicolae Ciucă a solicitat joi Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor „să verifice elementele de preț la carburanți”. Ciucă a spus că vrea astfel „o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanti”.

Carburanti - pompa benzinarieFoto: DreamsTime

Premierul a făcut aceste declarații în contextul în care Guvernul vrea să adopte joi o Ordonanță de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și creșterea artificială a prețurilor în situații excepționale.

  • „Este o Oordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm astfel încât să putem evita situații exceptionale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în timpul pandemiei de COVID-19, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina.
  • Cred că este important să asigurăm un cadru cât se poate de reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea combate orice creștere articifială a prețurilor.
  • Și pentru ca suntem la acest capitol doresc să solicit Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor, astfel încât să putem să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

Cât de mult s-au scumpit carburanții începând din martie, când românii au făcut cozi la benzinării

Guvernul nu exclude reducerea accizei la carburanți, a declarat miercuri ministrul de Interne, Lucian Bode. Amintim că în 9 martie românii au luat cu asalt benzinăriile, de teama scumpirilor. Atunci, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei per litru de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină. Acum, prețul unui litru de benzină trece de 8,5, iar al unui litru de motorină este de peste 9 lei.

Prețurile carburanților în București, miercuri, 15 iunie

Prețurile carburanților la benzinăriile de pe traseul București-Brașov, conform Monitorului Preţurilor:

  • PETROM: benzină standard - 8,56 (o singură benzinărie) - 8,63 lei litrul, benzină premium - 9.08-9.09 lei litrul, motorină standard - 9.17-9.18 lei litrul, motorină premium - 9.53-9.54 lei litrul
  • OMV: benzină standard - 8.69-8.71 lei litrul, benzină premium - 9.33-9.35 lei litrul, motorină standard - 9.24-9.26 lei litrul, motorină premium - 9.73-9.75 lei litrul
  • MOL: benzină standard - 8.66-8.71 lei litrul, benzină premium - 9.31-9.36 lei litrul, motorină standard - 9.24-9.26 lei litrul, motorină premium - 9.73-9.75 lei litrul
  • LUKOIL: benzină standard - 8.54-8.59 lei litrul, benzină premium - 8.70-9.26 lei litrul, motorină standard - 9.14-9.15 lei litrul, motorină premium - 9.50-9.51 lei litrul

Potrivit peco-online.ro, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 30 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Cât este acciza la carburant

Taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali, conform unui studiu realizat de trei universitari din Bucureşti şi Cluj, care analizează evoluţia preţurilor şi propune soluţii care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei legate de creşterea preţurilor pe piaţa românească.

Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru).

În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei. Fără TVA și fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor, potrivit studiului citat.

  • „Formula de calcul a accizelor pentru carburanți, corelată cu cursul valutar, a făcut ca accizele să crească cu 3,6% în 2022 față de 2021.
  • Prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor de pe piață, deci se produce un efect de domino care duce la o creștere generalizată a tuturor prețurilor, ceea ce influențează cursul de schimb utilizat la calcularea accizei. Avem astfel de-a face cu un cerc vicios care contribuie și mai mult la scumpirea produselor și serviciilor și la pierderea puterii de cumpărare a românilor”, spune Radu Nechita, conf. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit studiului citat, reducerea accizei la carburanți și a taxelor pe energie ar avea un efect net pozitiv asupra economiei românești.