Germania va lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea în fața recentelor reduceri ale livrărilor de gaze rusești, inclusiv prin utilizarea sporită a cărbunelui, a transmis duminică guvernul de la Berlin, potrivit AFP.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult", a spus Ministerul Economiei într-un comunicat.

Guvernul reacționează la anunțurile din această săptămână privind mai multe reduceri ale livrărilor de gaze de către compania rusă Gazprom, prin intermediul Nord Stream, pe fondul impasului dintre țările occidentale și Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

Această decizie reprezintă o răsturnare de situație pentru acest guvern de coaliție, care a promis că va renunța la cărbune până în 2030.

„Este o decizie amară, dar este esențial să reducem consumul de gaze", a reacționat ministrul Economiei, Robert Habeck.

„Situația este gravă"

Pachetul de măsuri anunțat duminică include, de asemenea, un sistem de „licitație" pentru vânzarea de gaze către industrie, despre care Berlinul a spus că va contribui la reducerea consumului în puternicul sector industrial german.

De asemenea, ar trebui alocate noi credite de la banca de stat KfW pentru a se asigura că rezervoarele de gaz ale țării, care în prezent sunt încărcate în proporție de 56%, sunt umplute.

„Securitatea aprovizionării este garantată", dar „situația este gravă", a spus Habeck.

Gazprom a redus săptămâna aceasta livrările prin Nord Stream cu 40% și apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Pentru guvernul german, însă, este vorba de o „decizie politică", menită să influențeze conflictul dintre Moscova și țările occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.

În ciuda conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporție era de 55% înainte de februarie.