Premierul Nicolae Ciucă a avut în această dimineață o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței pentru a căuta soluții pentru gestionarea situației prețurilor la carburanți, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pompa alimentare carburantFoto: Hotnews
  • „Aceste soluții urmează a fi stabilite și comunicate până mâine”, a mai precizat miercuri Dan Cărbunaru.

PSD dă lecții Guvernului din care face parte. Ce soluții propune

PSD a insistat miercuri că soluțiile în cazul prețurilor mari la carburanți sunt introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.

Potrivit unui comunicat al social-democraților, aceste soluții care ar duce la scăderea prețurilor la benzină și motorină au fost prezentate partenerilor de guvernare, iar ele nu au exclus „colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite”.

PSD susține că Ministerul Finanțelor, condus de social-democratul Adrian Câciu, a pus la dispoziția Ministerului Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, „toate datele necesare pentru o reglementare justă în domeniu”.

Social-democrații sugerează că nu este nicio problemă în Coaliție pe această temă, dar atrag atenția asupra unei „greșeli fundamentale”.

  • „Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se arată în comunicatul PSD.

​PSD cere plafonarea prețului la carburanți.

„Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului, în limitele și să aibă toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară”, a declarat luni președintele PSD, Marcel Ciolacu.