Rusia ar putea întrerupe complet furnizarea de gaze naturale către Europa, deoarece încearcă să își consolideze influența politică în contextul crizei din Ucraina, a declarat miercuri șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), adăugând că Europa trebuie să se pregătească acum.

Rusia ar putea tăia gazul pentru EuropaFoto: DreamsTime

„Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici și colo și să continue să găsească scuze pentru a reduce și mai mult livrările de gaze către Europa și poate chiar să le întrerupă complet", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declarație pentru Reuters.

„Acesta este motivul pentru care Europa are nevoie de planuri de rezervă", a adăugat Birol, spunând că reducerea recentă a fluxurilor poate fi o încercare de a obține o influență politică înaintea lunilor de iarnă cu cerere mai mare.

AIE nu consideră că o întrerupere totală a alimentării este cel mai probabil scenariu, a adăugat el.

Uniunea Europeană a sancționat petrolul și cărbunele rusesc, dar nu a interzis importurile de gaze, în parte din cauza dependenței sale mari de livrările de la Moscova. (foto articol Dreamstime)

-----------