Germania va intra joi în faza a doua a planului de urgență în trei etape privind gazele naturale, dar clauza care ar permite companiilor de utilități să transfere costurile energetice în creștere către clienți nu va fi încă activată, au declarat Reuters surse care cunosc situația.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

UPDATE 11:10 Ministrul Economiei, Robert Habeck, a confirmat informația: „Nu trebuie să ne amăgim singuri: Sistarea livrărilor de gaz este un atac economic împotriva noastră din partea (președintelui rus Vladimir) Putin" .

În cadrul Fazei a Doua, Berlinul va oferi o linie de credit de 15 miliarde de euro (15,8 miliarde de dolari) pentru a umple instalațiile de stocare a gazelor. În plus, în această vară va fi lansat un model de licitație de gaze pentru a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească gazul.

Măsura este cea mai recentă escaladare a conflictului dintre Europa și Moscova, care a scos la iveală dependența blocului de livrările de gaze rusești și dificultatea de a găsi alternative în următorii ani.

Faza 2, „etapa de alarmă", planificată pentru momentul în care guvernul consideră că există un risc ridicat de penurie de aprovizionare cu gaze pe termen lung, permite teoretic companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate către industrie și gospodării, contribuind astfel la scăderea cererii.

O sursă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că etapa de alarmă va fi declanșată, iar două surse au declarat că nu va fi activată clauza care permite companiilor de utilități să transfere costurile.

Confruntându-se cu scăderea fluxurilor de gaze din partea principalului furnizor, Germania, prima economie europeană se află de la sfârșitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgență, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice și o concentrare pe umplerea instalațiilor de stocare a gazelor.

Trecerea la faza 2 a făcut obiectul unor speculații de când furnizorul rus Gazprom a redus săptămâna trecută fluxurile prin conducta Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate, dând vina pe echipamentele care nu pot fi trimise din cauza sancțiunilor.

În cea de-a doua etapă, piața este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenția statului care ar interveni în etapa finală de urgență.