Franța este în favoarea stabilirii unui "preț maxim al petrolului" la nivelul "țărilor producătoare" pentru a contracara creșterea bruscă a prețurilor provocată de războiul din Ucraina, a declarat duminică președinția franceză în marja summitului G7 din Germania, potrivit AFP.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Parisul nu se "opune în principiu" propunerii americane de plafonare a prețurilor, dar "ceea ce ar fi mult mai puternic pentru noi este să punem un preț maxim la petrolul care provine din toate țările producătoare", a subliniat Elysée.

”Este lucrul pe care trebuie să-l reangajăm în negocieri cu OPEP şi cu toţi producătorii de petrol din lume”, subliniază preşedinţia franceză.

Această propunere este distinctă de o măsură sugerată de către Statele Unite - o plafonare a preţurilor petrolului decisă de către ţările consumatoare.

Această a doua idee urmează să fie discutată de către Cei Şapte, reuniţi până marţi la Munchen

Însă mai multe capitale, inclusiv Berlinul, relevă că este vorba despre o măsură complexă de pus în practică.

”Ceea ce trebuie să facem la G7 este mai degarbă să încercăm să avem un «plafon de preţ» al petrolului, iar în opinia mea şi a gazelor naturale, pentru a avea consecinţe mai importante ale sancţiunilor şi situţiei” economiei mondiale, declară o sursă de la preşedinţia franceză.